Sutra blagdan Svetog Antuna Padovanskog

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. lipnja 2014. - 11:24
Autor: 

Povodom blagdana Svetog Antuna Padovanskog koji se po kalendaru Katoličke crkve obilježava 13.lipnja, u Tivtu čiji je taj svetac zaštitnik od 1734 godine, u crkvi Svetog Antona bit će održane svete Mise u 7 sati, 10 sati i 18 sati. Misa u Belanima je u 8 sati.

U Kotoru u petak 13.lipnja, na blagdan sv. Antuna Padovanskog u crkvi  sv. Klare u gradu bit će svete Mise u 6 i 8 sati, te svečana sveta misa u 10 sati ujutro.

Poslije podne svečana sv. Misa, blagoslov kruha,  djece i cvijeća bit će u 19 sati. Pjeva mještoviti zbor župe sv. Mateja u Dobroti i dječji zbor "Leptirići".

Kult Svetog Antuna posebno se poštuje u Boki kotorskoj, a u Tivtu su u čast toga sveca podignute čak tri crkve i to u naseljima Lepetane, Kalimanj i Tripovići.

Sveti Antun Padovanski spada u red najznačajnijih svetaca rodio se 1195. u Lisabonu, a umro je 13.lipnja 1231. kod Padove. Mada plemićkog porijekla, rano je otišao u samostan i brzo se zaredio za svećenika.

Kratko vrijeme je boravio u Sjevernoj Africi, ali se zbog bolesti vraća. Nakon smrti Svetog Franje, 1226 godine, na skupštini franjevaca izabran je za provincijala proširene bolonjske provincije u sjevernoj Italiji. Još za života stiče ugled i poštovanje, a mnogi vjernici su vjerovali da posjeduje svetačke moći i čini čuda u korist slabih i bolesnih.