Sveti Januarije, biskup i mučenik

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 19. rujna 2014. - 10:02
Autor: 

Sveti Januarije, biskup Napulja je krščanski mučenik i svetac . Prema predaji je stradao za vrijeme Dioklecijanovih progona krajem 3. i početkom 4. stoljeća.

Sveti Januarije je svetac-zaštitnik Napulja,gdje se vjernici okupljaju tri puta godišnje u Napuljskoj katedrali kako bi vidjeli  kondenziranje Januarijeve krvi čuvane u staklenoj ampuli.

Godine 432. napuljski je biskup Ivan I. otkrio kosti Svetog Januarija te ih pohranio u katakombama Capodimonte. Relikvije su Sv. Januarija 831. god. odnesene u Benevent. Odande su pak 1154. god. dospjele u samostan Montevergine i tek su 1497. god. opet vraćene u Napulj, gdje se i danas nalaze i štuju.

Ime je Sv. Januarija usko vezano uz povijest grada Napulja, kome je već stoljećima glavni zaštitnik. Radosni i tužni događaji u tisućljetnoj povijesti toga grada isprepliću se s imenom, štovanjem i čudom krvi Sv. Januarija. To se čudo spominje tamo od 1389.god, a ono se događa na blagdan prijenosa svečevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca ili u devetnici i osmini tih dana. Svečeva tvrdo zgrušana krv, koja se čuva u relikvijaru, najedanput provrije i poprimi tekuće stanje.

O toj se pojavi  zaista mnogo pisalo i  raspravljalo. U svakom slučaju ona je veoma zanimljiva...