Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 14. studenog 2014. - 13:51
Autor: 

Povodom Svjetskog dana protiv dijabetesa, danas je u SC Kamelija u Kotoru organizirano besplatno mjerenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka. Bili su nazočni liječnici od kojih su se posjetitelji mogli informirati o dijabetesu, kao i dobiti sve informacije vezane za ovu oblast. Ovom prigodom, medicinske sestre Doma zdravlja Kotor i Doma zdravlja Tivat  zainteresiranima  su mjerile razinu šećera u krvi i krvnog tlaka.

"Ovom akcijom želimo da promovišemo zdrave stilove života, odnosno mogućnost kontrole i zdravlja promjenom načina i stila života. U prvom redu, mislim na adekvatnu ishranu; odrasla osoba treba dnevno unositi oko 600 grama voća i povrća, da smanji unos masne hrane, jer od količine i vrste masnoće  koja se svakodnevno unosi u organizam određuje nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti, a one su jedna od komplikacija i dijabetesa. Apelujem da je neophodno povećati fizičku aktivnost. Faktori rizika za anstanak dijabetesa su genetski faktori i negenetski.

Prema podacima informativnog sistema domova zdravlja u Crnoj Gori, u 2013. godini broj stanovnika oboljelih od dijabetesa jeste oko 34.000. Smatra se da oko 50.000 stanovnika ni ne zna da ima dijabetes. Dijabetes se često otkrije sasvim slučajno pri rutinskoj laboratorijskoj analizi. Simptomi dijabetesa su: polidipsija (prekomjerna žeđ), poliurija (učestalo mokrenje), polifagija (unošenje povećene količine hrane), dolazi do gubitka tjelesne težine, umor, brzo zamaranje i sklonost ka infekcijama", rekla je za naš Radio Tatjana Lalović, epidemiolog Doma zdravlja Kotor.