"Umjetnost u smiraj dana"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. kolovoza 2014. - 13:31
Autor: 

"Umjetnost u smiraj dana" naziv je glazbeno-likovnog programa koji će u srijedu, 27. kolovoza, u 19 sati, biti održan u prekrasnom ambijentu Gornje Lastve, najbolje očuvane ambijentalne cjeline na poluostrvu Vrmac.

Na gumnu ispred crkve Svete Marije bit će postavljena izložba "Dan treći", akademske slikarice Marine Knežević, a u glazbenom dijelu programa nastupit će gudački orkestar MNE Muse iz Podgorice, uz gostovanje tivatske flautistice Brune Matijević.

"Umjetnost u smiraj dana" organizira se u okviru kampanje "Dani pejzaža", dijela projekta "Baština- pokretač razvoja", koji se realizira kroz IPA program prekogranične suradnje Crne Gore i Hrvatske, financiran od starne EU. Više o projektu saznajte na www.bastina.eu

Za zainteresirane je organiziran besplatan prijevoz od glavne pošte u Tivtu do Gornje Lastve. Polazak minibusa je srijedu, 27.avgusta, u 18,30 sati.

Boka Kotorska na slikama Marine Knežević, zaustavljena u vremenu i oslobođena svojih karakterističnih povijesnih  slojeva, drugačija je od bilo koje Boke do sada prepoznate u vizuelnim umjetnostima. Poluostrvo Vrmac, koje podsjeća „na hrbat velike praživotinje koja bi svakog časa mogla da izroni“, centralni je motiv njezinih slika. Metafora Dana Trećeg u kome naše vrijeme još nije počelo da teče, vodi otkrivanju suštine, arhetipskim elementima kosmosa pomoću kojih se ostvaruje egzistencija svih postojećih stvari. Ekspresivne boje i monumentalne forme Marininih pejsaža mogu da pripadaju bilo kom trenutku, ali ne i bilo kom mjestu. Ostvarujući jednu novu sintezu utisaka iz spoljašnjeg i unutarnjeg svijeta, ona ponovon otkriva Boku kao monumentalni hram Stvaranja sazdan od Zemlje i Vode.

Orkestar MNE Muse osnovan je u junu 2013.godine na inicijativu violonistice gospođe Tomoko Sagawa, članice njemačkog diplomatskog kora u Crnoj Gori. Gospođa Sagawa je osnivačica umjetničkog ansambla Joy of music u okviru kojeg djeluje i internacionalni zbor. Deset članica orkestra MNE  Muse su već afirmirane glazbenice, što kao članice Crnogorskog simfonijskog orkestra, tako i kao profesorice u glazbenim školama. Orkestar je osnovan s ciljem da se unaprijedi glazbena kultura, popularizira umjetnička škola i educira mlađa populacija u Crnoj Gori. Cilj orkestra je i organiziranje humanitarnih koncerata i seminara, uz pružanje mogućnosti mladim umjetnicima da nastupe kao solisti uz pratnju orkestra, kao i da sarađuju sa renomiranim glazbenicima iz zemlje i inozemstva. U tom kontekstu, u okviru programa „Umjetnost u smiraj dana“ gošća MNE Musa je tivatska flautistica i profesorica glazbe, Bruna Matijević.