Ususret novoj „Zbrčkici“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. listopada 2014. - 10:18

U utorak je učenicima hrvatske nastave u Crnoj Gori u posjet došla spisateljica iz Pule, a rodom iz Risna, prof. Snježana Akrap Sušac. Njezine su priče i pjesme učenici rado ilustrirali ponudivši svoje likovne interpretacije za novu zbirku.

Učionicu Osnovne škole „Drago Milović“ u Tivtu, gdje se održava hrvatska nastava, učenici su lijepo uredili za ovaj književni susret. Radove su kvačicama zakačili na konopac te tako napravili malu izložbu ilustracija, nadajući se da će većina radova poslužiti kao ilustracija u novoj knjizi kojoj će kao i prethodnoj, „Maloj zb(i)rki priča“,  koautorica biti Feodora Gubaš Štifanić. Ovu zbirku dviju spisateljica, ukrašenu ilustracijama polaznika nastave hrvatskoga jezika i kulture iz Kotora i Tivta, tiskat će don Srećko Majić u nakladničkoj kući Gospe od Škrpjela u Perastu.

Dvadesetak učenika koji su sudjelovali s velikom su pozornošću slušali neke nove priče i pjesme, a prof. Akrap Sušac objašnjavala im je na koji se način u njima prepliće bajkovito i stvarno. Spisateljica je pažljivo pregledala sve ilustracije odgovarajući na pitanja koja su joj radoznali učenici postavljali.

Ljetos je, zahvaljujući dr. Tripović koja je povezala Snježanu Akrap Sušac s Hrvatskim nacionalnim vijećem, organizirana u Donjoj Lastvi radionica s četrdesetero djece koja su dala svoje likovno viđenje priča, nakon čega je priređena izložba i knjigom nagrađen najbolji rad: djevojčica Mia Ucović proglašena je najboljim malim ilustratorom. Za izvrsnu organizaciju uz predsjednika HNV-a Zvonimira Dekovića, najveći dio posla odradile su gospođe Ljerka Sindik i Ana Vuksanović. Tada je dogovoren i nastavak suradnje.

Prof. Ana Šarčević obavila je urednički dio posla i tekstove ponudila svojim učenicima u Tivtu i Kotoru. Prema njezinim riječima „pratili su s velikim zanimanjem i gotovo svi su odmah nakon čitanja točno znali što žele prikazati na svojoj ilustraciji“.

I ova će se knjiga, kao i prethodna, temeljiti na stvarnim ljudima i događajima kao inspiraciji. Većina je tekstova posvećena nekoj bliskoj osobi, ali priče nisu preslik stvarnosti. U njima ima vila, divova i drugih stvorenja iz mašte, ali nema surovih i nasilničkih prizora. Tekstovi odišu ljubavlju, odanošću i prijateljstvom kao najvećim ljudskim vrijednostima.

„Nadam se da će knjiga zadovoljiti zahtjeve dječje književnosti, a već sada sam sretna zbog uspješne suradnje s HNV-om, koja je rezultirala i nekim novim prijateljstvima. Reakcije 'malih' tivatskih i kotorskih ilustratora, meni kao autorici daju nadu da će knjiga osvojiti još mnoge čitatelje. Kao i 'Zbrčkicu', moći će je čitati i djeca i odrasli“, istaknula je Snježana Akrap Sušac.