Velika subota - dan tišine i molitve

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 19. travnja 2014. - 12:15
Autor: 

Velika subota kršćanski je spomendan. Slavi se dan prije Uskrsa. S Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Uskrsom čini vazmeno trodnevlje. To je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređen Božji grob u crkvi. Navečer se slavi vazmeno bdjenje.

Velika subota dan je Kristova počinka u grobu i drugi dan vazmenog trodnevlja. Prema starom običaju, iako više nije propisano, Velika subota je i dan posta. Papa Franjo u 20.30 predvodit će molitveno bdjenje u bazilici svetoga Petra.

Tijekom tradicionalnog Križnog puta Papa je sinoć, na Veliki petak, molio pred rimskim Koloseumom za žrtve ekonomskog iskorištavanja i svakodnevnog zlostavljanja. Meditacije za 14 postaja priredio je Giancarlo Maria Bregantini, nadbiskup talijanskoga grada Campobassa, poznat po svojim hrabrim stajalištima protiv mafije i veliki zagovornik nezaposlenih i radnika.

Od početka Križnog puta upozoravalo se na 'težak križ svijeta rada' i 'teret svih nepravdi koje su uzrokovale gospodarsku krizu i njezine društvene posljedice' - nezaposlenost, otpuštanja, novac koji vlada umjesto da služi, financijsko špekuliranje, samoubojstva poduzetnika, korupciju i lihvarstvo.

/hrt/