Verbalni napad na predsjednika HNV-a CG

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 28. siječnja 2015. - 15:09
Autor: 

Jučer je u dnevnom listu Vijesti izišao tekst pod nazivom "Funkcioneri pezdravili duševne boli" u vezi tužbe predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića protiv dopisnika Vijesti Siniše Lukovića. U današnjem izdanju Vijesti izišao je članak o podignutoj krivičnoj prijavi protiv Zvonimira Dekovića, u vezi navodnog verbalnog napada na Lukovića.
Tim povodom Radio Dux je kontaktirao predsjednika HNV-a te vam odgovor prenosimo u cijelosti:

Današnja  opetovana  objava još jednoga  lažnoga  teksta dopisnika  „ Vijesti“ iz Tivta, koji je kulminacija napada i objeda usmjerenih na predstavnike organiziranog dijela hrvatske zajednice u Crnoj Gori,  najviše govori o liku i ( ne) djelu dopisnika „ Vijesti „ iz Donje Lastve. Iza ovih višegodišnjih objeda i njegove nemoći da javno denuncira bilo koga iz hrvatske zajednice,  stoji cilj da se i nadalje, iz samo njemu znanih razloga, a usuđujem se tvrditi da je riječ o osobnim animozitetima, nastavi hajka i haranga na  pojedine predstavnike hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Naime, u članku pod naslovom „ Funkcioneri prezdravili duševne boli“ objavljenom u  listu „ Vijesti“  27. siječnja, koji potpisuje izvjesni Sl.R. , Luković je na neistiniti , neprofesionalni  i tendenciozan  način,  po tko zna koji put , spomenuo predsjednicu HGI- ja Mariju Vučinović i predsjednika HNV-a Zvonimira Dekovića.

 U tekstu „Funkcioneri prezdravili duševne boli“ novinar koji se potpisuje kao Sl.R. bezočno iznosi neistine. Ako takav postoji, koristio je usluge Lukovića koji ga je instruirao  podacima a on napisao tekst ne pitajući pritom one druge koje spominje da li je to točno ili nije. To je odavno postala praksa Vijesti. Bez etike i morala, ne sljedeći novinarski kodeks i pravilo profesije da obvezno postoje najmanje dvije strane.
Naime, istine radi, jedino što je točno u tekstu da je povučena tužba protiv novinara Vijesti Siniše Lukovića od strane Marije Vučinović, ministrice bez portfelja u Vladi CG i predsjednice Hrvatske građanske inicijative, Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća i njegovih sinova S.D. i F.D. To je isključivo urađeno zbog toga što su se odvjetnici dvije strane dogovorili da povuku međusobne tužbe.
Novinar Vijesti ne spominje u tekstu da je Siniša Luković tužio Zvonimira Dekovića za teške duševne boli. Tom prilikom Lukovića je vještačio stručnjak psihijatrijske bolnice u Kotoru. Ustanovljeno je da su njegove muke teške 12.000 eura. Luković je tužio Dekovića zbog pisma kojim mu je ovaj poslao na osobnu adresu nakon uvrjedljivog pisanja protiv njega i njegovih sinova u satiričnom listu „Karampana“ koja izlazi jednom godišnje uoči kotorskog karnevala. Luković je u svom stilu čovjeka bez etike priznao pred svjedocima da je napisao tekst u „Karampani“ protiv Dekovića i njegove obitelji ali i Marije Vučinović, predsjednice HGI-ja, svjestan činjenice, što je posebno prljavo da mu se ne može odgovoriti jer novina izlazi samo jednom godišnje.
Kada mu se, doduše interno odgovorilo, Luković je naprasno dobio napade, odnosno duševne boli koje je vještačio kotorski psihijatar.
Dakle, u tekstu se ne spominje da je postignut dogovor da se obustavi uzajamna tužba već se iznosi kao istina da su Vučinovićeva i Deković odustali od tužbe svjesni da ne mogu da dobiju.
A mogli su da su htjeli. Kako se radi o ljudima s moralnim i profesionalnim dignitetom, njima nije bilo imanentno da se bave sudskim sporovima s konfliktnim Lukovićem pa su zbog toga prihvatili prijedlog dva odvjetnika da se ova priča završi. Pogotovo, što Vučinovićeva i Deković do sada nikada nisu imali susret sa sudom niti su ikada ikoga tužili a ni njih nitko.
Dnevni tivatski promatrač Luković kaže kolegi novinaru, ili samome sebi da iskreno žali što nije došlo do ovog procesa koji bi zaista bio sjajna zabava za širu crnogorsku, ali i međunarodnu javnost. To govori on koji je odustao od tužbe koju je pokrenuo travnja 2014.godine.Da je u nju vjerovao, bar nakon vještačenja da je imao duševnih problema zaradio bi najmanje 12. 000 eura. Zašto je od lake zarade odustao, zna on dobro.
Na njegovu tužbu su Deković i Vučinovićeva pokrenuli protiv tužbu. To je cijela istina koju može da potvrdi i Osnovni sud u Kotoru i odvjetnici koji su se dogovorili da se obustave tužbe. Luković i njegov kolega ostaju u lažima da žive. To im je izgleda usud.

Na što je sve spreman, najbolje govori njegova jučerašnja lažna  prijava podnesena  protiv mene.  Naime, jučer   oko deset sati ujutro, kad sam izlazio iz Ureda HNV-a u Donjoj Lastvi,  Siniša Luković je, ugledavši me, zaustavio automobil, otvorio suvozačev prozor i pitao me jesam li pročitao današnje Vijesti, na što sam mu ja odgovorio da je on sramota kako za Donju Lastvu, tako i za sve Lukoviće koje ja poznajem.  Epilog ovog razgovora bila je prijava Lukovića da sam ga vrijeđao i čak se fizički pokušao s njime obračunati, što apsolutno ne stoji.  

Zvonimir Deković

predsjednik HNV-a CG