Vučinović: Nema potrebe da se Hrvati izjašnjavaju o svojoj lojalnosti Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. lipnja 2014. - 19:30
Autor: 

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović

U intervjuu za podgoričku Pobjedu predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, kazala je da su Hrvati u Boki autohtoni narod, koji živi na ovim prostorima od kada i svi drugi, niko u organizovanom hrvatskom korpusu nema dilemu sa činjenicom da je Boka kotorska državno-pravni prostor Crne Gore. Nema nikakve potrebe Hrvate stalno prisiljavati  na nekakvo izjašnjavanje o svojoj lojalnosti jer ovaj put potpune integracije je jedini pravi put na kojemu Crna Gora mora istrajati – istakla  je između ostalog Vučinović.

Pobjeda: Koliko je Hrvatska nacionalna zajednica sigurna u Crnoj Gori i da li ste lično zadovoljni odnosom države prema nacionalnim manjinama?

Vučinović: Ne postoji država na svjetu gdje ljudi ne streme ka boljitku. To je slučaj i u Crnoj Gori. Kada pogledamo i analiziramo druge nacionalne zajednice svakako da smo postigli kao društvo velike rezultate, a sama činjenica da uz sve drugo Hrvati imaju svoju poslanicu u parlamentu Crne Gore i ministricu u Vladi daje nam za pravo da možemo reći da osjećamo sigurnost kao nacionalna zajednica u Crnoj Gori.

Moramo konstatirati da što se tiče medijskih napada, suđenja preko medija bez suda, nekažnjenim iznošenjem bezbrojnih neistina, pojedini mediji nažalost  svojom  retorikom šalju nekad oprečne poruke koje ne odgovaraju stvarnom stanju u našem društvu.

Pobjeda: Da li me vara osjećaj da u hrvatskom nacionalnom korpusu ima i onih koji misle, pa čak i javno ispoljavaju tezu da je Boka Kotorska dio Hrvatske i da je sve ovo Hrvatska, a ne crnogorska kulturna baština?

Vučinović: Možda postoji nerazumjevanje i potreba da se povijesni kontekst malo bolje objasni. Svakako da će to povjesničari bolji objasniti,  a iz mog ugla gledanja  to bih ovako kazala:

- Hrvati su u Boki autohtoni narod i žive na ovim prostorima od kada i svi drugi. Iz toga proizilazi da je Boka i hrvatski etnički prostor, da je zbog svetaca, Hrvata iz Boke, crkava i sakralne baštine ovo i dio hrvatskog duhovnog prostora, ali nitko u organiziranom hrvatskom korpusu  koliko ja znam, nema dvojbe sa činjenicom da je Boka kotorska državno-pravni prostor Crne Gore.  Ono što su sagradili preci Hrvata u Crnoj Gori treba reći, i time se ponositi da je to dio hrvatske kulturne baštine koju su Hrvati unijeli u Crnu Goru. Sve što je u Crnoj Gori je baština Crne Gore, ali nije sve crnogorska baština i vjerujem da svi koji budu ovo čitali razumiju ovu razliku .

- Isto tako imamo i u Republici Hrvatskoj kulturnu baštinu koju su unijeli Srbi, Mađari, Italijani , a u Istri jedan dio te kulture grade već više od 350 godina Crnogorci iz Peroja. Mislim da sam ovdje bila dovoljno jasna i da nema nikakve potrebe Hrvate stalno prisiljavati  na nekakvo izjašnjavanje o svojoj lojalnosti jer ovaj put potpune integracije je jedini pravi put na kojemu Crna Gora mora istrajati.

Intervju u cijelosti možete pročitati na www.hgi.co.me