Zaštitnik umjetnika, liječnika, kirurga…

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 18. listopada 2014. - 10:05
Autor: 

Sveti Luka († Grčka, oko 74.), evanđelist, svetac Rimokatoličke Crkve, autor Evanđelja po Luki i Djela apostolskih, po predaji autor prve ikone.

O Lukinom životu ne zna se gotovo ništa, a svi podaci dolaze iz kasnijih predaja. Ono što se može zaključiti iz njegovih spisa jest da je vjerojatno bio porijeklom iz sirijskog grada Antiohije (danas u jugoistočnoj Turskoj), te da se služio grčkim jezikom. Nije moguće točno zaključiti ni je li bio iz poganske ili iz židovske obitelji u kojoj se govorio grčki.

Stara predaja drži i da je sveti Luka naslikao prve ikone, te mnogi prikazi Bogorodice koji se danas časte u raznim svetištima pripadaju toj tradiciji. Najpoznatija od tih ikona svakako je Carigradska Bogorodica koja je između 8. i 9. stoljeća prenijeta u Padovu, te se i ona čuva u bazilici svete Justine.

Zaštitnik je liječnika, kirurga, umjetnika, slikara, kipara, pisara, zlatara, mesara, neoženjenih muškaraca, izrađivača stakla i čipke.

Prema jednoj predaji, umro je u dobi od 84 godine u Tebi u Grčkoj.

Lukin grob časti se u Padovi u Italiji, u bazilici svete Justine.

Svima koji slave Svetoga Luku kao krsno ime čestita redakcija Dux radija, Hrvatska građanska inicijativa i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.