“Žućenica fest” - Tivat dobija suvenir od žućenice

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. lipnja 2014. - 10:38
Autor: 

Jubilarni, deseti po redu  “Žućenica fest” održat će se u subotu, 21. lipnja na Trgu od  kulture u Tivtu, s početkom u 19 sati - priopćeno je jučer  iz Organizacije žena i  Radio Tivta, koji su organizatori ove izuzetno popularne gastro-tursitičke manifestacije.                                                       

Feštu od ića i pića na bazi žućenice, autohtone primorske divlje jestive trave, mini koncertom otvorit će Glazbeno-prosvjetno društvo “Tivat”, a glazbeni program nastavlja VIS "Exodusi"

“Prijavljen je veliki broj izlagača, pa se očekuje i rekordan broj  pripremljenih jela od žućenice i sa žućenicom. Zadržan je  međunarodni karakter manifestacije, jer nam dolazi ekipa iz Poljske. Bilo je  još nekoliko zainteresovanih ekipa iz inostranstva, ali nijesmo našli  finansijska sredstva za njihov boravak.” – kazao je poznati tivatski novinar i gastronom Mašo Čekić, jedan od osnivača i idejnih tvoraca “Žućenica festa”                                                                             

On je precizirao da će ekipa iz Poljske u Tivtu gostovati zahvaljujući donaciji Porto Montenegra, a organizatori ističu da je to početak suradnje Porto Montenegra i  “Žućenica festa”, pa su moguće neke zajedničke akcije u narednom  periodu.                                                        

Pored članica Organizacije  žena Tivta, sudjelovanje  na subotnjem gastro-šou "Pjatu od žućenice", najavile su  Žene Risna, Kolo srpskih sestara iz Tivta, Fakultet za mediteranske poslovne stidije iz Tivta, Viša i Srednja Ugostiteljska škola "Sergej Stanić" iz Podgorice, firma “Monte fish”, HTP “Mimoza”, Ribarsko društvo  "Pagar", “Bonella”, hotel "Aurora", brod restoran “Le coche d eau”, NVO “Harlekin” i žene  iz Donje Lastve, konoba “Bokeški gušti” s Prčanja, NVO “Njeguška trpeza” s Njeguša, hotel “Magnolija”, ekipa Radio Tivta, grupe građana i pojedinci.            

Inače, za sve aktivnosti “Žućenica festa”, a njih je prilično u ovoj godini,  organizatori raspolažu sa samo 2.000 eura što je veoma ograničavajući  faktor, ali se nadaju da će i pored toga ovogodišnji festival “dobroga za sva čula” kako svi koji ga pohode nazivaju “Žuenica fest”, nadvisiti sve dosadašnje.                                                                                          

Povodom jubileja festival – njegove 10-te godišnjice,  Turistička organizacija  Tivat pomogla je “Žućenica fest”, a tijekom glavne turističke sezone predstavit će i  poseban suvenir grada inspiriran žućenicom u što se ulaže oko 3.000 eura. Riječ je o "Škatulici" s dvadesetak razglednica - odnosno pisama o žućenici i recepturama 17 izabranih jela od ove trave - od salate  do sladoleda, napisanih na našem, engleskom i ruskom jeziku.

U organizaciji “Žućenica festa” u pripremi je i radionica slikanja na  staklu za potrebe posebnog programa posvećenog Danu Općine Tivat, nazvanog "Pijati i  pijadele", a neumorne članice Organizacije žena Tivat, glavne realizatorke  svih programa, proteklog tjedna predstavile su se na festivalu “Risanski  makaruli” s dvadesetak jela od žućenice.