prosinca 2011

Subota, 31. prosinca 2011.

ZAGREB, 31. prosinca 2011. (Radio DUX) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović čestitao je građanima novu 2012. godinu rekavši kako očekuje da će se u njoj Hrvatska afirmirati kao prava napredna europska zemlja.
"U novoj godini očekujem da će se Hrvatska zaista afirmirati kao prava napredna europska zemlja što znači da ćemo polako i sigurno izlaziti iz krize. Da ćemo na kulturnom, gospodarskom planu te planu znanosti i obrazovanja učiniti vidljive korake naprijed", rekao je predsjednik Josipović novinarima u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu upitan što očekuje od iduće godine.

Subota, 31. prosinca 2011.

Dobrota, Kotor, 31. prosinca 2011.g. (Radio Dux) - Sinoć je u dobrotskoj crkvi svetog Eustahija održan Božićni koncert u okviru Dana bokeljskih svetaca i mučenika. Tom prigodom nastupili su župni zborovi iz Podgorice, Stoliva, Donje Lastve, Herceg Novog i Bogdašića. Prije njihovog nastupa slavljena je pontifikalna sv. Misa, koju je predvodio preuzvišeni Ilija Janjić, biskup kotorski i na taj način ujedno je proslavljen i blagdan Svete Obitelji. Otac biskup je u svom nagovoru pozvao vjernike „da i pjesmom proslavimo Gospodina".

Petak, 30. prosinca 2011.

Kotor 30. prosinac 2011.(Radio Dux) - Hrvatsko građansko društvo Crne Gore organiziralo je tradicionalni novogodišnji koktel za brojne zvanice članove i simpatizera. Nazočne je pozdravio predsjednik društva Mirko Vičević koji je govorio aktivnostima društva, izdavačkoj djelatnosti, mandolinskom orkestru, o priznanjima koje je HGD CG dobio za svoj desetogodišnji rad.
"Sa zadovoljstvom, i radošću Vas mogu informirati da je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlikovao Hrvatsko građansko društvo Crne Gore i tajnika Tripa Shuberta Ordenom crnogorske zastave trećeg reda, a čije zvanično uručenje se uskoro očekuje" kazao je presjednik Vičević koji je nazočnima čestitao predstojeću 2012 godinu.

Petak, 30. prosinca 2011.

Tivat, 30. prosinac 2011.g.(Radio Dux) - Sinoć je u tivatskom hotelu Palma održan tradicionalni božićni koktel Hrvatske građanske inicijative, na kojem je predsjednica Marija Vučinović ozvaničila početak kampanje za općinske izbore u Tivtu naredne godine. Ovom svečanom druženju nazočili su Božo Vodopija generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Ljerka Dragičević zastupnica Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore, Miroslav Franović predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum", Mirko Vičević predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Josip Gržetić predsjednik Općinskog odobora kotorskog HGI-a.

Četvrtak, 29. prosinca 2011.

Tivat 29.prosinac 2011.(Radio Dux) - Dan koji se nalazi na prelazu iz stare u Novu godinu slavili su i Egipćani, Feničani i Persijanci, stari Grci. Interesantno je da mjesec siječanj, kada danas obilježavamo ulazak u narednu godinu nije postojao do 700. godine prije nove ere, kada je drugi rimski kralj Numa Pompilije dodao prva dva mjeseca kalendara koji danas postoji. Prvi dan siječnja proslavlja se od 153. godine prije nove ere.U srednjovekovnoj Europi Nova godina se nije slavila, jer se obilježavanje iste smatralo paganskom i antihrišćanskom pojavom.
Prvi siječanj i proslava Nove godine na velika vrata vraća se tek 1582. godine i to u Gregorijanskom kalendaru, koji su katoličke zemlje prihvatile gotovo odmah, a protestantske su to činile postepeno.

Srijeda, 28. prosinca 2011.

KOTOR, 27. prosinca 2011. (Radio Dux) - U spomen na poznatog hrvatskog skladatelja Ivana Brkanovića, rođenog u Kotoru na današnji dan prije 105. godina, muzička škola "Vida Matjan" u suradnji sa cetinjskim Fakultetom muzičke umjetnosti, u crkvi Svetog Duha priredila je koncert pod nazivom "Sjećanje na Iva Brkanovića".
Učenici, profesori, dječji zbor srednje glazbene škole te studenti fakulteta iz Cetinja izveli su poznata Brkanovićeva djela "Deset pjesama za djecu malu kao Željko", "Bez nane", "Svita za male", "Dubi-dubi", "Oj goro jelova", "Pjesma i igra", "Uspavanka"...

Kotor, 27. prosinca 2011.g.(Radio Dux) - Juče je u kotorskoj katedrali-bazilici svetoga Tripuna svečano proslavljen blagdan svetoga Stjepana prvomučenika. Tom prigodom održan je tradicionalni božićni koncert, na kojom su nastupili: Crkveni pjevački zbor „Sveti Tripun", Katedralni dječiji zbor „Zvončići", ženska klapa „Harmonija", zatim Tamburaški orkestar, te vokalni i instrumentalni solisti.
Koncert je počeo nastupom Katedralnog dječijeg zbora „Zvončići", koji su otpjevali dvije hrvatske božićne skladbe „Svim na Zemlji mir, veselje" i „Pjevaj hvalu Kristu Bogu", uz pratnju na orguljama sestre Dragice Kuštre, a pod dirigentskom palicom profesora Nikše Čučića.

Stranice