POČAST SPASIĆU I MAŠERI

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. travnja 2013. - 16:51
Autor: 

Sedamdeset druga godišnjica potapanja razarača Kraljevske mornarice Jugoslavije „Zagreb" i pogibije narodnih heroja, poručnika bojnog broda Milan Spasića i Sergeja Mašere, obilježena je danas u Tivtu komemorativnim skupom pred spomen-obilježjem dvojici stradalih mornaričkih oficira u velikom Gradskom parku.
Pred spomenikom okupili su se predstavnici UBNOR-a i OBNOR-a Tivta, lokalne uprave na čelu sa gradonačelnikom Draganom Kankarašem, Mornarice Vojske Crne Gore, Bokeljske mornarice, đaci osnovne i srednje škole i brojni gradjani. Uz zvuke trube i pred špalirom postrojene članove posade školskog broda MCG, jedrenjaka „Jadran", po vojničkom ceremonijalu, vijenac na spomenik prvo su položili komandant MCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković i komandant „Jadrana", poručnik bojnog broda Goran Pajović. Potom je zajednički vijenac položila delegacija Općine Tivat, tivatske područnice Bokeljske mornarice i UBNOR-a, a u ime Porto Montenegra to je učinio Dražen Jovanović, kustos tamošnje muzejske Zbirke pomorskog nasljedja.

Nakon komemoracije u Gradskom parku, vijenac je sa broda MCG, spušten i u more u uvali Sveto Trojstvo kod tivatske Prevlake, na mjestu gdje je 17.travnja 1941, potonuo razarač „Zagreb", odnoseći sa sobom i dvojicu mladih oficira – Mila Spasića i Sergeja Mašeru. Njih dvojica nisu htjeli priznati kapitulaciju koju je dan ranije, potpisala Kraljevina Jugoslavija, pa su Spasić i Mašera odlučili da dignu u vazduh svoj brod i potope ga, umjesto da ga predaju italijanskom okupatoru čije su vojne jedinice tada već ulazile u Boku. Prethodno je razarač „Zagreb" danima u Boki izbjegavao napade italijanskih i njemačkih aviona i pritom čak oborio nekoliko neprijateljskih vazduhoplova. Svi napori Spasića, Mašere i grupe drugih oficira da brod isplovi iz Jugoslavije koja se urušavala u ratu, i priključi se Britancima na Sredozemlju nastavljajući da ratuje protiv Sila osovine, propali su i „Zagreb" je, kao i ostali brodovi Kraljevske mornarice Jugoslavije trebalo da bude predat Italijanima. Sasić i Mašera to su odbili pa su, žrtvujući svoje živote, uništili su taj moderan ratni brod, prkosno odbijajući da se predaju i časno vršeći svoju vojničku dužnost do zadnjeg trenutka. Zbog tog čina dvojicu mladih jugoslovenskih pomorskih oficira duboko su uvažavali kako saveznici, tako i samo italijanski okupatori koji su na sahrani Milana Spasića travnja 1941 na Savini u Herceg Novom, iskazali mu najveće vojničke počasti.
O podvigu Spasića i Mašere danas je u Zbirci pomorskog nasljedja Porto Montenegra priredjen i poseban povjesni čas za učenike tivatske OŠ „Drago Milović".
Siniša Luković