BOVA UPOZORENJA NA SPRUDU PRED LUKOM KOTOR

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 10. kolovoza 2013. - 23:22
Autor: 

Uprava pomorske sigurnosti realizirati će projekat nabavke adekvatne plutače za obilježavanje nove usamljene opasnosti na moru, a koja će biti instalirana ispred Luke Kotor – saopšteno je danas iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja.
Kako se navodi, uslijed vremenskih nepogoda tokom zimskog perioda, uvećan je pješčani nanos u moru ispred tzv. Italijanskog parka u blizini operativne obale Luke Kotor, a kojeg je nanijela rijeka Škurda.

"Na osnovu dopisa Lučke kapetanije Kotor, službenici Uprave pomorske sigurnosti su u aprilu izašli na teren i konstatovali postojanje pješčanog nanosa površine od oko 200 metara kvadratnih na ušću rijeke Škurde u more. Nanos je do sada, bio obilježen privremenom graničnom plutačom crveno-bijele boje postavljene na zapadnoj strani spruda, na 50 metara od obale. Obzirom da ta oznaka nije zadovoljavala standarde IALA(International Association of Lighthouse Authorities) preporuke O-133, odmah se pristupilo nabavci adekvatne plutače. Ona će imati dnevne i noćne oznake i omogućiti vidljivost sa broda u svako doba." – kaže se u priopćenju Ministarstva pomorstva I saobraćaja kojeg vodi Ivan Brajović.
Prema dogovoru sa UPS, postavljanje nove plutače na pješčanom sprudu pred sjevernim ušćem Škurde obaviće preduzeće "Luka Kotor" A.D. koje upravlja istoimenom lukom.
S. Luković