RAST PROMETA – IZGRADNJA NOVE TERMINALNE ZGRADE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 14. listopada 2013. - 7:55
Autor: 

Promet koji je ove godine za devet mjeseci postigla zračna luka Tivat, posebno onaj u tri ljetnja mjeseca glavne turističke sezone, praktično je nadišao aktuelne fizičke mogućnosti te zračne luke.
Od početka godine zaključno sa 6. listopadom preko zračne luke Tivat tarnsferisano 809.007 putnika što je za 11,5 posto više nego u istom periodu lani, a prihvaćeno je i ospluženo ukupno 4.729 zrakoplova, što je 2,7 posto više nego u tom intervalu prošle godine.

U rujnu osplužen je 721 zrakoplov i 139.429 putnika, što je čak 17,6 odsto bolji promet nego u istom mjesecu prošle godine. Ukupno je u periodu od 1. svibnja do 30. rujna preko zračne luke Tivat prošlo 727.935 putnika, 18 ,7 posto više nego u istom periodu lani, što povrdjuje da je ova ljetnja sezona za tivatsku zračnu luku bila izuzetno uspješna.
Kroz malu i neuslovnu terminalnu zgradu dnevno u prosjeku prolazi više od 6 tisuća putnika, sa špicevima koji su ili i preko 11 tisuća putnika u manje od 24 sata. Stoga je pitanje proširenja kapaciteta najprometnije crnogorske zračne luke postao urgentno, pa u kompaniji „Aerodromi Crne Gore" intenzivno rade na projektovanju i pripremama za izgradnju nove terminalne zgrade, koja je planirana na sada slobodnom plato sjeverno od aktuelnog terminala.
Od zračnih luka u regionu, za devet mjeseci ove godine veću stopu rasta, tek neznatno od Tivta, imla je zračna luka u Zadru koji je od 1.siječnja do 30.rujna imala 422.380 putnika, što je 13,7 posto više nego lani. Zadar inače, regionalni je hab vodeće niskobudžetne kompanije „Ryan Air".
S. Luković