KONCERT PIJANISTE TOMISLAVA STANIĆA U PERASTU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. studenog 2013. - 10:49
Autor: 

Povodom Dana općine Kotor, Muzej grada Perasta organizira solistički koncert pijaniste Tomislava Stanića, 22.studenog - petak u 19 sati u salonu na prvom spratu.
Pijanista Stanić se rodio u Herceg Novom 1957. godine i rastao u umjetničkoj obitelji. Za životni poziv izabrao je glazbu, ali nije odolio da se ne okuša i u likovnoj umjetnosti, interesovanju naslijeđenom od svog oca, barda crnogorskog slikarstva Vojislava Voja Stanića.
Još kao dječak pokazao je talenat za glazbu, te prve note oprobao upisavši se u Muzičku školu u rodnom gradu. Srednju Muzičku školu "Luka Sorkočević", završava u Dubrovniku u klasi profesora Iva Brangjolice. Istovremeno, pohađa i Klasičnu gimnaziju u Herceg Novom.

Nastavlja Studije na Univerzitetu u Beogradu, na Akademiji Lijepih Umjetnosti, u klasi poznatog ruskog pijaniste i pedagoga, Igor Laszkoa, gdje je diplomirao na Odsjeku za klavir.
Tomislav Stanić dobija stipendiju za muzičko usavršavanje u Parizu u klasi Profesora Theodore Paraskivescoa.
Radio je i kao profesor klavira u Muzičkoj školi u Herceg Novom, nakon čega dobija stipendiju za Postdiplomske studije klavira na Univerzitetu u Američkoj Državi Utah u Salt Lake City-u, u klasi profesora Gladys Rosenberg Gladstone i Douglas Humphreys-a. Snima i svoj prvi CD sa muzikom od Betovena: Three Beethoven Sonatas (Tri Betovenove sonate).
Tomislav Stanić tamo ostaje da živi i radi kao profesor muzike na Salt Lake Community College/SLCC/ do 2001. Godine, kada se seli da živi u američkoj državi New York. Od tada on nastavlja da živi i radi kao slobodan umjetnik u New Yorku.
Redovno koncertira i nastupa i u Crnoj Gori kao gost značajnih festivala i glazbenih manifestacija.