Pjesnička večer Mladena Lompara u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 20. ožujka 2016. - 11:28
Autor: 

U Novinarskom domu u Zagrebu 22. ožujka, s početkom u 19 sati, održat će se književna večer  poznatog crnogorskog pjesnika Mladena Lompara.  O stvaralaštvu doajena crnogorske književnosti govorit  će mr. Nela Savković Vukčević, sekretarica Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice, mr. Aleksandra Vuković, kao i Tonko Maroević - hrvatski pjesnik, esejist, prevoditelj, kritičar. Posjetiteljima će se obratiti i  Dimitrije Popović, poznati crnogorski i hrvatski likovni umjetnik i esejist, kao i književnica Ivana Simić Bodrožić. Moderator večeri bit će Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske . Večer će se održati u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Ovaj kulturni događaj predstavlja jednu predivnu suradnju Hrvatske i Crne Gore te će brojni posjetitelji i ljubitelji poezije Mladena Lompara uživati u njegovim stihovima.

„...Otmjen, suzdržan, u svemu nalazeći 'starogrčku mjeru', lapidaran u izrazu i iskazu, on je najviše crnogorski i najviše evropski pjesnik. Obrazovan, kulturan, najistaknutiji crnogorski likovni kritičar i esejista, znalac savremenih poetskih evropskih i svjetskih tokova koliko i istorije umjetnosti od prapočetka do naših dana, liričar i mislilac, pjesnik snažne imaginacije, zagledan i zamišljen nad onim 'što sanja i što mu se događa', polazeći od istorijskih zbitija, ličnosti i sudbina koje tumači i izdvaja po sopstvenom nahođenju, u poeziji nalazi uporište za trajanje i u životu i u budućnosti...“-  Jelena Perović Gošović.

Mladen Lompar  je rođen 22. ožujka  1944. godine na Cetinju. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. U značajnom opusu poznatog pjesnika najvažnija mjesta su zauzele: „Pustinožitelj“, „Dnevnik iz boce“, „Dodir za gubilište“, „Kraljica Jakvinta Opat Dolči i vrijeme stida“, „Boca lude princeze“, „Triptihon iz nacionalne biblioteke“, „Noć iz lapidarija“, „Sjena na sceni“ i druge.