Proslavljen blagdan bl. Gracije

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 10. studenog 2017. - 10:10
Autor: 

Jučer je u crkvi Marije Pomoćnice kršćana na Mulu održano središnje misno slavlje povodom blagdana bl. Gracije. Misno slavlje predslavio je monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski, koji se osvrnuo na nedavni dolazak  relikvija sv. Leopolda u svoj rodni grad  te istakao da je važno jedinstvo među svećenicima, među našim obiteljima, kao i jedinstvo u čitavoj Biskupiji. „Nema svjedočenja da smo svećenici i da smo kršćani ako ne želimo imati jedinstvo u Kristu. On nas samo spaja, a nikada ne razdvaja“, kazao je biskup.

Na svetoj misi   propovijedao je  fra Ivan Miklenić, gvardijan samostana sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. U svojoj propovijedi istakao je da „mi danas  slavimo dan smrti ili, kako kršćani vole reći, dan rođenja bl. Gracije“. Također, on je kazao da je bl. Gracija bio svjedok Isusa Krista gdje god se našao i da samo značenje imena Gracija (milost) dovoljno govori o njegovoj veličini. „Njegova vjera nije bila samo običaj i tradicija. Običaj i tradicija su dobri, ali nas oni potiču na još nešto više – na živu vjeru. Zato naša vjera mora postati čvrsta, osobna, posvjedočena vjera u osobi Isusa Krista“, kazao je on. Istakao je značaj vjere tj. suočavanje s vlastitim bićem. Fra Miklenić govorio je o životu bl. Gracije i Božjem pozivu, ističući koliko je njegova vjera bila jaka, te da nam njegova predaja Bogu treba predstavljati sveti primjer. „Gracija je bio sam i živio za Gospodina. Budi i ti, živi i ti“, poručio je na kraju propovijedi.

Don Robert Tonsati je izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos u uređenju crkve i okoliša, svim župljanima koji su rado pomogli, kao i svećenicima i biskupu. Don Robert Tonsati je također svima koji nose ime sveca čestitao imendan.

Misi su nazočili svećenici Kotorske biskupije, kao i brojni štovatelji bl. Gracije.