U Sutomoru proslavljeno 180 godina Papinskog misijskog Djela svetog djetinjstva

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 13. ožujka 2023. - 10:25
Autor: 

Župne zajednice Sutomore, Šušanj i Brce prigodno su na treću korizmenu nedjelju, 12. ožujka 2023. godine proslavile veliku i lijepu obljetnicu – 180 godina Papinskog misijskog Djela svetog djetinjstva. Cilj Papinskog misijskog Djela svetog djetinjstva je malim znacima ljubavi pomoći djeci da ostanu djeca, odnosno kroz obrazovanje i igru probuditi im vjeru, darovati ljubav i potaknuti nadu.

Prije svete mise vjernici su molili za uspjeh Sinode koja je u tijeku u Katoličkoj crkvi te su se pomolili svetom Nikoli Taveliću, prvom kanoniziranom hrvatskom svetcu. Nagovještena je mogućnost hodoćašća povodom dobivanja potpunog oprosta (29. studeni 2022. - 4. listopada 2023) u crkvi sv. Frane u Šibeniku u povodu Šestote obljetnice crkve svetog Franje Asiškoga.

Na početku svete mise upravitelj župa don Dejan Turza srdačno je pozdravio sve okupljene vjernike. Na poseban je način dobrodošlicu izrazio bogoslovima prve i druge godine Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu koji su se, u pratnji prefekta đakona don Ivana Mamića, odazvali pozivu da uzveličaju euharistijsko slavlje. Upravitelj župe upoznao je prisutne s manje poznatim činjenicama u župi. Tako je podsjetio kako je jedno od zvona crkve sv. Marije  posvećeno 1925. godine 1000. godišnjici krunjenja kralja Tomislava. Nadalje, pokazao je prisutnima kamenu plastiku hrvatskog pletera iz devetog na deseto stoljeće, koju je jedan vjernik pronašao i darovao župi.

Đakon don Ivan Mamić je u propovijedi povezao evanđeoski ulomak sa obljetnicom, posebno kroz činjenje dobrih dijela u korizmi. Splitski bogoslov Ante Ćuić iz Tomislavgrada posvjedočio o svom zvanju za svećenika. Na koncu je izmoljena molitva za misije po zagovoru bl. Pauline Marie Jaricot utemeljiteljice Papinskog misijskog djela za širenje vjere i “Žive krunice”.

Poslije sv. Mise akademska slikarica Danijela Stanković - Drobnjak predstavila je radove koje su djeca izrađivala za natječaj u sklopu proslave Papinskog misijskog Djela svetog djetinjstva. Najuspjeliji radovi poslani su u Misijsku centralu. Djeca su zatim izrecitirala pjesmice o ljubavi prema svojim roditeljima i svome zavičaju. Željeli su na taj način pokazati da su sva djeca svijeta ista – vole svoje roditelje i svoj zavičaj, samo što su u mnogim dijelovima svijeta brojna djeca ugrožena uslijed siromaštva. Djeci su tada u crkvi podijeljeni katehetski materijali „Veseli kilometri”  koje je donacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori.

Božidar Vučetić je u ime župnog animatora za misije mr. sc. Zdravka Paladina iz Šušanja obavijestio prisutne da su na misi prikupile donacije za Papinsko misijskog Djelo svetog djetinjstva u iznosu od 212,10 eura te pozvao sve zainteresirane da se priključe Misijskoj zajednici u Šušanju na tjednim susretima utorkom u 19 sati. Na susretima će se osim molitve za misije i jedinstvo kršćana, razvijati svijest da je cijela Crkva pozvana na misijsko djelovanje, razmatrat će se Sveto Pismo te čitati i proučavati dokumente Drugog vatikanskog sabora i papinske misijske enciklike. Na poseban način zajednica će raditi na kreiranju i osmišljavanju obilježavanja misijskih blagdana: Korizme, kao razdoblje molitve i solidarnosti; misijskog listopada i Misijske nedjelje – Svjetskog dana misija; blagdana sv. Franje Ksaverskog, Dana svećenika i redovnika misionara; blagdana sv. Terezije od Djeteta Isusa, Dana redovnica misionarki; Svjetskog dan bolesnika te Tjedna molitve za jedinstvo kršćana.

Na misi je prisustvovala generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru mr. sc. Jasminka Lončarević,  predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Zvonimir Deković i dopredsjednik Darko Perić te član HNV Božo Šaltić, gospodin Vlado Maruvčić predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Sveti Jeronim" iz Bara, predsjednik Mjesne zajednice Sutomore Frano Vuksanović u pratnji gospodina Igora Hrvatina te predsjednik Mjesne zajednice Šušanj Pešo Glavanović i odbornica Aleksandra Glavanović.

Osjetila se radost susreta i velikodušnost u prikupljanju pomoći za najpotrebnije. Poslije sv. Mise nastavljeno je zajedničko druženje te je predsjednik HNV-a Zvonko Deković istaknuo da će rado učestvovati u organizaciji hodočašća sv. Nikoli Taveliću u Šibenik, gdje, kako je istakao Hrvati Crne Gore imaju velikog prijatelja i čovjeka mons. Tomislava Rogića, šibenskog biskupa.