Zuvdija Hodžić: „Više od pedeset posto ukupne baštine crnogorske kulture nasljeđe je Hrvata“

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 03. veljače 2018. - 10:48
Autor: 

Predstavljanje zbirke pjesama „Versi kamena i mora – poezija suvremenih hrvatskih pjesnika Crne Gore“, koju je izdao Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, održano je sinoć u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu.

U prepunoj Galeriji nazočnima se na početku večeri obratio jedan od urednika knjige akademik Zuvdija Hodžić, koji se osvrnuo na riječi Đura Vidmarovića u predgovoru knjige: „Pjesnici se u ovoj knjizi oslanjaju na bogatu tradiciju Boke, odnosno Hrvata u Crnoj Gori. Više od 50 posto ukupne baštine crnogorske kulture nasljeđe je Hrvata“. On je istakao da se kroz ovu zbirku osjeća bogato nasljeđe Hrvata, koji su različitih godina i zanimanja te da svi u pjesmama imaju motiv Boke kao tradiciju, mit, simbol, ljepotu... „Kroz poeziju naših pjesnika osjeća se taj šum svih mora; osjeća se bogatstvo, tradicija, kultura, a zaista imaju što da pokažu. Mislim da je pojava ove knjige, ne samo događaj za Hrvate i naše Bokelje i Tivat, ovo je prvorazredni kulturni događaj za Crnu Goru“. Akademik Hodžić je naglasio da su manjine faktor stabilnosti Crne Gore te da čine Crnu Goru jakom i da je ova poezija upravo ono što čini ovu zemlju drugačijom i posebnom.

O knjizi je govorila i recenzentica mr. sc. Ksenija Rakočević, koja je, u svom nadahnutom govoru, istakla bogatstvo kulturne baštine Boke te kako su skoro 70 posto kulture Crne Gore, naročito u periodu renesanse i baroka, stvarali upravo Hrvati. Ona je kazala da joj je posebno drago što su u ovoj zbirci zastupljene žene. Također nam je približila svakog autora pojedinačno, ističući vrijednosti poezije koju stvaraju.

Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore govorila je Ana Vuksanović, koja je izrazila zahvalnost svima na dolasku, kao i onima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ove zbirke. „Verse kamena i mora ukrašavaju verse i rime 11 autora i autorica, a ugledali su svjetlo dana u mjesecu studenome – jedanaestome mjesecu po redu. Vjerujete li u slučajnosti, kako se pita jedna od autorica zbirke u jednoj od svojih pjesama? Ni mi. Naime, i prethodna tri književna programa koja smo realizirali u suradnji s CEKUM-om i Narodnom bibliotekom Radosav Ljumović, a to su predstavljanje jednog od najboljih hrvatskih lirika u emigraciji, rodom Kotoranina Viktora Vide, koji predstavlja vječnu inspiraciju svim pjesnicima Boke; zatim promocija Rata za hrvatsku književnu enciklopediju, te promocija prve pjesničke zbirke jednog od autora iz ove zbirke Marina Čaveliša, održale su se također u jedanaestome mjesecu“, rekla je Vuksanović.

„Pjesnici i pjesnikinje koji su zastupljeni u ovoj zbirci razlikuju se po starosnoj dobi, po spolu, po obrazovanju, po struci, po životnom i pjesničkom iskustvu i zrelosti; po mjestu stanovanja. Ali im je svima zajedničko ljubav prema ljubavi, poeziji, prema Boki i njezinoj povijesti, kulturi, tradiciji, običajima, pa i legendama. I oni među njima koji nisu iz Boke,  Boku osjećaju snažno kao svoj duhovni prostor, jer čovjek nikada nije duhovno jedinstven, nego se duhovno za života progresivno nadgrađuje. Morski ambijent Boke je sigurno dao doprinos nadgradnji izraza i senzibiliteta autora. Zbirku karakterizira i sinestezija, suzvučje mora, valova, školjki, kamena, mjesečine, rijeke, magnolije, trešnje, bola, patnje, tuge, vapaja, čežnje, izgubljenih vrijednosti, sjete, strasti, ljubavi, melankolije, ispovijesti, vjere, ufanja, dešpeka, humora, ironije i sarkazma“, istakla je Vuksanović. Također se osvrnula na pjesnike koji nisu više među nama, ali koji su svojim književnim djelima ostavili dubok trag i dali doprinos, kao što će i ova knjiga raznih autora vjerojatno na neke buduće generacije utjecati i možda izroditi nekog novog nastavljača bogate kulturne baštine Hrvata.

U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa „Jadran“, a prisutni autori su dali pečat ovoj večeri govoreći stihove. 

Sinoćnju promociju su svojom prisutnošću uveličali: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, izaslanik veleposlanika Republike Hrvatske u Crnoj Gori njegove Ekselencije Veselka Grubišića, Zdravko Nikolić, ravnateljica Osnovne škole „Drago Milović“ Ružica Lazarević, kao i predstavnici kulturnog i javnog života.