Siriščević: Nova sezona Lisinskog "početak veličanstvene budućnosti"

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 20. rujna 2014. - 11:34
Autor: 

Novu sezonu 2014./2015. Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu otvorit će u četvrtak 25. rujna nastup moskovskog Simfonijskog orkestra Čajkovski čime, po riječima njezina ravnatelja Dražena Siriščevića, ta ustanova počinje još jedan bogati niz klasičnih koncerata i drugih glazbenih događanja koji ju kvalitetom svrstavaju uz bok ponajboljim svjetskim i europskim glazbenim institucijama.

"Nakon što smo prošle godine proslavili 40 godina postojanja Dvorane, krećemo u novu budućnost koja će, nadamo se, biti veličanstvena barem koliko i njezina prošlost, ako ne i bolja", kazao je Siriščević u razgovoru za Hinu. S time na umu, Lisinski u novu sezonu ulazi s programom koji "želi biti najbolji" i koji bi mogao "nadmašiti čak i prošlogodišnji", koji je posebno pažljivo slagan, dodao je.

Simfonijski orkestar Čajkovski nastupit će pod ravnanjem maestra Vladimira Fedosejeva, koji se 40 godina nalazi na njegovu čelu. Na repertoaru je Četvrta simfonija u f-molu Čajkovskoga, te Simfonija u B-duru Ludwiga van Beethovena.

Nova sezona pod krilaticom "Tražite izlaz – uđite u Lisinski" u središnjem programu "Lisinski subotom" donosi još jedanaest koncertnih gostovanja domaćih i inozemnih glazbenih umjetnika i orkestara.

Već 11. listopada nastupit će Francuski nacionalni orkestar, prvi stalni simfonijski orkestar u Francuskoj, kojim će ravnati talijanski dirigent Daniele Gatti, "jedan od možda prvih pet danas u svijetu", a svirat će "Petrušku" Igora Stravinskog i "Smrt i preobraženje" te suitu iz opere "Kavalir s ružom" Richarda Straussa.

Slijedi u listopadu "predah" od orkestralne glazbe malim izletom u vokalne vode: Zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga jedan je od najstarijih u svijetu – star je šest stoljeća – a u Zagreb dolazi sa svojim voditeljem Vladislavom Černušenkom, koji se na čelu tog ruskog vokalnog ansambla nalazi već četiri desetljeća. U Lisinskome će nastupiti u velikom sastavu – čak 60-tak pjevača pjevat će sakralnu rusku glazbu te popularne napjeve ruskih narodnih pjesama.

Prije kraja godine u Lisinskome će gostovati i Simfonijski orkestar mladih iz Caracasa, na što je Siriščević posebno ponosan. "Riječ je o ansamblu mladih iz Venezuele, izraslome iz obrazovne inicijative usmjerene na povlačenje mladeži s ulice kako bi ih se glazbom pokušalo skrenuti s puta kriminala", pojasnio je. Orkestar, koji je danas jedan od ponajboljih u svijetu, okuplja mlade od 14 do 24 godine starosti, a zagrebačkoj će se publici, pod ravnanjem Dietricha Paredesa, predstaviti s latinoameričkim repertoarom.

Lisinski nastavlja suradnju s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, čiji će Duhački orkestar nastupom pod ravnanjem dirigenta Mladena Tarbuka i uz kornista Radovana Vlatkovića tamo proslaviti 60 godina postojanja. "Vlatković je kornist svjetske karijere a to će mu biti prvi nastup nakon što je nedavno u Londonu dobio veličanstveno priznanje postavši počasnim članom Kraljevske glazbene akademije", istaknuo je Siriščević.

Za kraj godine najavljuje u prosincu nastup mađarskog majstora trube Gabora Boldoczkija, koji će s komornim ansamblom Franz Liszt izvesti "Trombu Venezianu" Antonia Vivaldija. "Bit će veselo, prštavo i virtuozno jer radi se o trubaču koji je zaista prava senzacija", kazao je.

Najavio je i nastup francuske operne dive Natalie Dessay s "nepobjedivim glazbenim inovatorom" Michelom Legrandom, dobitnikom pet nagrada Grammy i tri Oscara za filmsku glazbu. Predstavit će njegov album "Entre elle et lui", a sve se događa na Valentinovo, 14. veljače.

Tu je i rođendanski koncert Hrvatskog baroknog ansambla u ožujku 2015., koji će deset godina postojanja proslaviti u Lisinskome s koncert-majstoricom Laurom Vadjon i sopranisticom Ivanom Lazar te s repertoarom Georga Friedricha Handela i Johanna Sebastiana Bacha.

Siriščević se posebno osvrnuo na praizvedbu opere "Madame Buffault" Borisa Papandopula u suradnji četiriju sastavnica zagrebačkog Sveučilišta i Muzičkog biennalea Zagreb u travnju iduće godine. "Riječ je o nikad izvedenoj operi našeg najvećeg skladatelja, fantastičnoj operi i nadrealističkoj farsi koja donosi zaigranu i uzbudljivu glazbu koju može ponuditi samo Papandopulo", istaknuo je.

Sezona u travnju donosi i nastup "našeg najvećeg glazbenog umjetnika, genija glasovira" Ive Pogorelića uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a. "Dirigirat će maestro Ivan Repušić a zagrebačka će publika dobiti priliku čuti kako Pogorelić interpretira Klavirski koncert Roberta Schumanna", kazao je Siriščević.

Program "Lisinski subotom" tradicionalno objedinjuje ne samo različite umjetnike iz različitih zemalja, već i različite glazbene forme, od oratorijskih i vokalnih djela, opernih, simfonijskih i drugih, do solističkih nastupa i recitala. Ove godine u prvome će planu biti "kraljica svih instrumenata", orgulje, koje će oživjeti u nastupu američkog "virtuoza na orguljama" Camerona Carpentera u svibnju, kazao je Siriščević. "Riječ je o zanimljivoj i potpuno drukčijoj glazbenoj pojavi, posebnoj u interpretaciji djela, načinu odijevanja i načinu izvođenja svojih djela; zovu ga 'palim anđelom' i 'enfant terribleom' glazbe, a ostaje činjenica da je on prvi orguljaš u povijesti kandidiran za nagradu Grammy", dodao je.

Sezonu će zaključiti 23. svibnja koncert Simfonijskog orkestra grada Birminghama, koji dolazi s "jednim od prvih svjetskih dirigenata mlađe generacije" Andrisom Nelsonsom. Baiba Skride svira violinu a na programu su Koncert za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva i Sedma simfonija Antonina Dvoraka.

Lisinski nastavlja suradnju i sa Zagrebačkom filharmonijom, a tu su i Cantus Ansambl, Mladi u Lisinskom, te Simfonijski orkestar HRT-a, "Sfumato" ciklus Zbora HRT-a, te zajednički "Kanconijer". Nastavljaju se i jazz ciklusi, kao i gostovanja kazališnih predstava u Maloj dvorani.

Uz "ozbiljnu" glazbu, u programu je i nekoliko koncerata popularne i rock glazbe. Nastupit će gitarist Vlatko Stefanovski, svjetski poznati dvojac 2Cellos i Rade Šerbedžija, Tonči Huljić u Lisinskome će predstaviti novi program, a u tijeku su i pregovori s Đorđem Balaševićem te Maksimom Mrvicom.