Članovi AK HNV-a na prvom online kazališnom seminaru Hrvatskog sabora kulture

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 06. lipnja 2020. - 17:46
Autor: 

U petak, 5. lipnja, započeo je prvi online kazališni seminar-radionica: "Od teksta do emocije na sceni - razvijanje glumačkih tehnika i vještina“, radionica za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališnih skupina. Seminar se održava u periodu od 5. do 8. lipnja 2020., a dio je ciklusa online webinara i radionica Hrvatskog sabora kulture. Kazališni online seminar je realiziran uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a osnovni cilj ovog seminara jest polaznike usmjeriti ka razvijanju glumačkih vještina i pomoći im u što boljem uprizorenju uloga, uz teorijski i praktični dio. Kroz četverodnevni program sudionike vodi doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a.

Seminaru su se pridružili i članovi amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, glumci Matej Knezović, Stefan Drobnjak i Nikola Mrvaljević, kao i voditeljica kazališta Dijana Milošević. Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionice obuhvaćaju: uvodno upoznavanje te predavanje voditelja, analizu dramskog lika, rad na odabranim dramskim tekstovima uz primjenu stečenih znanja, praktične savjete vezane uz brojne nedoumice i probleme koji se nameću tijekom rada na predstavi, diskusiju i konzultacije – pitanja i odgovori, a program će biti popraćen i prigodnim video materijalima.

O voditelju seminara:

Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, rođen je 2. prosinca 1963. godine u Sisku. Docent je na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje glumu. U počecima svog kazališnog djelovanja vezan je uz kazalište „Daska“ iz Siska, jedno od najznačajnijih amaterskih i alternativnih kazališta 80-ih godina na ovim prostorima. Od 1988. godine glumac je u Poljskoj gdje studira režiju na Kazališnoj akademiji u Varšavi. Nakon povratka u Hrvatsku, 1998. godine, režira oko 40 predstava (između ostalog u HNK-u Split, HNK-u Rijeka, „Gavelli”, IT&D-u, Kazalištu Vitovitica…). Obnašao je funkciju ravnatelja Doma kulture Sisak u kojem pokreće Gradsko kazalište Sisak (2006.-2010.). S predstavama gostuje od Indije, Ruske Federacije, Norveške, Danske do Njemačke, Austrije, Češke, Mađarske i Rumunjske. Prevodi s poljskog jezika.

Članstvo HNV-a u Hrvatskom saboru kulture

Hrvatsko nacionalnog vijeće Crne Gore, koje je od siječnja 2020. godine član Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije hrvatskog kulturno-umjetničkog amaterizma ima mogućnosti sudjelovanja u svim programima, na festivalima i drugim manifestacijama u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Članstvo u HSK-a omogućuje i razna notna, kazališna, plesna, etnografska, etnomuzikološka i druga tiskana izdanja HSK, dodjeljivanje priznanja HSK-a (udrugama članicama i njihovim članovima), znatno povoljnije naknade za korištenje glazbe na nastupima amaterskih udruga te na oslobođenje od plaćanja spomenute naknade za izvedbe isključivo tradicionalnih djela u izvornom obliku temeljem Ugovora HDS-ZAMP-a i Hrvatskog sabora kulture. Uz spomenuto, članice HSK-a, kao i svi drugi nositelji kulturnih aktivnosti, mogu koristiti digitalnu platformu Mrežu hrvatske kulture, a na njoj kao jednu od pogodnosti izraditi web stranicu, čije vijesti i najave se automatski generiraju u Kalendar kulturnih događanja na razini RH, što doprinosi vidljivosti i razvoju publike. Dostupna im je i stručna i organizacijska pomoć stručnih suradnika za specifične djelatnosti unutar HSK-a, mailom i telefonom, odnosno dolaskom na teren.

Izvor: hnv.me