"Ludvik Kuba: PJESME DALMATSKE IZ BOKE"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 19. lipnja 2015. - 10:06
Autor: 

Ljubitelje klapske glazbe uskoro očekuje otvorenje XIV. Međunarodnog festivala klapa u Perastu. U okviru toga, 25. lipnja u Muzeju grada Perasta bit će prezentirana knjiga dr. jakše Primorca i dr. Zlate Marjanović: "Ludvik Kuba - Pjesme dalmatske iz Boke (1907.)", i festivalskog časopisa Lirica br. 3: Klapska pjesma bokeljskih autora XX.v.

 

O knjizi i časopisu će govoriti: dr. Zlata Marjanović, dr. Slobodan Jerkov, mr. Branislav Borozan, Milena Kovačević  i Jasna Jeknić Stijović. U glazbenom dijelu programa sudjelovat će ženske klape ALATA - Podgorica i BELLEZZA - Tivat.

Promocija je zakazana za 19 sati.


Ludvik Kuba (1863. - 1956.) Čeh, slikar impresionista, folklorista i etnomuzikolog. Od oko 1300 sakupljenih pjesama iz Dalmacije, sačuvano je 249 popjevki. Njegova zbirka "Pjesme i anpjevi iz Bosne i Hercegovine" u cijelosti je sačuvana i sadrži 1127 sevdalinki i narodnih pjesama.

Zbirka iz 1907. godine s 161 notnim zapisom, naslovljena "Pjesme dalmatske iz Boke", čuva se u originalnoj Kubinoj svesci u HAZU u Zagrebu. U sklopu knjige, 155 sačuvanih notnih zapisa se po prvi puta objavljuje u Crnoj Gori.

 

 

Lirica br. 3 je antologijska zbirka od 39 klapkih partitura i stihova, poznatih bokeljskih autora koji su u temeojili bokeljsku klapsku glazbu svojim stvaralaštvom tijekom XX. stoljeća: Tripa Tomasa, Iva bEgua, Dragana RAkića, Milorada Minje Vučetića, Nikole Gregovića, Božidara Ivaniševića i Nikole Nikše Čučića.