"Venecijanski sindrom"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 11. travnja 2014. - 12:18
Autor: 

U Okviru Mjeseca planete Zemlje 2014. NVO "Expeditio" I NVO "Naša akcija"  organiziraju projekciju dokumentarnog filma "Venecijanski sindrom". Film govori o utjecaju masovnog turizma, prije svega ogromnog broja posjetitelja/ki sa kruzera, na svakodnevni zivot preostalih Venecijanaca/ki.

Projekcija uz razgovor predviđena je 14.travnja ponedeljak u 20 sati u kinu "Boka" - Stari grad Kotor.

Ulaz je slobodan.

Nagrađivani dokumentarni film „Venecijanski sindrom“ redatelja Andreasa Pichlera iznimno dojmljivo govori o utjecaju masovnog turizma, prije svega ogromnog broja posjetitelja s kruzera na svakodnevni život preostalih Venecijanaca kojih se broj od nekadašnjih 200 tisuća u proteklim desetljećima smanjio na svega 58000.

Nestajemo. Unatrag trideset/četrdeset godina bilo nas je 200 tisuća, sada nas je ostalo samo 58000. Procjene kažu da do 2030. godine nas, Venecijanaca, ovdje neće biti. Pomalo odlazimo na kopno jer gotovo nitko od nas ovdje ne može platiti kvadrat stana od 10 do 12 tisuća eura. Oni koji tu sada imaju stanove i kuće otvaraju prozore za Božić i uoči Biennalea početkom ljeta. Ako ne radite u industriji turističkih usluga ovdje drugog posla gotovo i nema. Godišnje nas „preplavi“ više od 21,5 milijuna posjetitelja s kruzera, grad to više ne može podnijeti, gužve su neizdržive, ali će nam ti brodovi, koji će u budućnosti biti još veći, i dalje dolaziti…