Pobjeda.me

-Svako iz Crne Gore ko ima neki razlog da uđe u Hrvatsku, lični, privredni, rezervaciju u hotelu, može ući, mi smo tu apsolutno vrlo okrenuti da djelujemo pozitivno i nema tu nekakvih prepreka u smislu da bismo nekog vraćali. Oko 4000 crnogorskih građana je već prešlo granicu, odvija se sve normalno - rekao je Grlić Radman

Država Crna Gora, kao i sve druge europske države, morala je urediti i donositi zakon o vjerskim zajednicama, a svi problemi koji su se javili treba da se riješe dijalogom – poručio je u izjavi za Pobjedu nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rrok Gjonleshaj.

U cijelosti vam prenosimo intervju zastupnika  HGI- ja u Parlamentu Crne Gore Adrijana  Vuksanovića  za “Pobjedu“:

1. Sve češće slušamo ocjene evropskih lidera da proširenje Zapadnog Balkana sada nije popularna tema u EU. Znači li to da ovaj region više nije među prioritetima politika Unije?

Nosilac liste Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vukasanović ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je HGI dala značajandoprinos procesu obnove nezavisnosti Crne Gore, te lojalnost našoj državi ne moraju posebno dokazivati. On je dodao da se prava Hrvata najbolje mogu ostvariti kroz podršku nacionalnoj stranci.

“Crnogorski (ili Crmnički) oro, legenda o vili Alkimi i postanku Kotora, predanje o nesrećnoj ljubavi Peraštanke Katice Kalfić i francuskog vojnika, vještina izrade dobrotske torte, legenda o tri sestre sa Prčanja i predanje o Pavi i Ahmet Paši iz Pavinog Polja činiće sljedeću grupu dobara koja će se naći na listi nematerijalne kulturne baštine od nacionalnog značaja”, rekla je direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara mr Anastazija Miranović.

Zajednička izložba radova crnogorskih likovnih umjetnika Rajka Todorovića Todora i Igora Rakčevića otvorena je u utorak u galeriji „Zvonimir". U ime Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro", publiku je pozdravio dr. sc. Radomir Pavićević, o izloženim radovima govorila je istoričarka umjetnosti Iva Korbler, a obratili su se i autori.

Ponedjeljak, 28. srpnja 2014.

Pod sloganom „Probudi pticu kulturospavalicu, jer svi odoše u muzej" u subotu je u Herceg Novom održana „Noć kulture", manifestacija koja je petu godinu zaredom posvećena promociji kulturne baštine i savremenog umjetničkog stvaralaštva grada.

Četvrtak, 03. srpnja 2014.

U okviru 6. međunarodnog festivala Kotor Art-a, koncertom Arsena Dedića, Gabi Novak i Matije Dedića na ljetnjoj pozornici u Kotoru, u subotu 5. srpnja počinju 13. "Don Brankovi dani muzike".

Početak koncerta je u 21 sat.

U nastavku vam donosimo intervju sa džez pijanistom i kompozitorom Matijom Dedićem.

Stranice

Subscribe to RSS - Pobjeda.me