Izložba radova Rajka Todorovića Todora i Igora Rakčevića otvorena u Zagrebu

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 26. rujna 2014. - 11:05
Autor: 

Zajednička izložba radova crnogorskih likovnih umjetnika Rajka Todorovića Todora i Igora Rakčevića otvorena je u utorak u galeriji „Zvonimir". U ime Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro", publiku je pozdravio dr. sc. Radomir Pavićević, o izloženim radovima govorila je istoričarka umjetnosti Iva Korbler, a obratili su se i autori.

19 Izložba radova Rajka Todorovića Todora i Igora Rakčevića otvorena u ZagrebuOtvaranju su prisustvovali i ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj Igor Građević, akademski slikar Dimitrije Popović, režiser Veljko Bulajić, književnik Pavle Goranović, pjesnikinja Maja Perfiljeva, brojni prijatetelji i kolege.

Prividni realizam

26 Izložba radova Rajka Todorovića Todora i Igora Rakčevića otvorena u ZagrebuIva Korbler je ocijenila da se zajednički nastup dvojice umjetnika u istom likovnom prostoru može logično povezati s nekim istovjetnim karakteristikama u njihovim umjetničkim poetikama koje prožimaju i spajaju ta dva likovna opusa.

- Obojica su unutar prividnog realizma skloni vizijama, metaforama i simboličnim poredbama, no kod Todorovića ćemo više osjećati kritički komentar nedavne istorije i sadašnjosti, a kod Rakčevića kontemplativni nivo elaboriranja kosmičko-oniričkih motiva i poruka – istakla je ona.

7 Izložba radova Rajka Todorovića Todora i Igora Rakčevića otvorena u ZagrebuU ciklusu pejzaža pod nazivom „Gubilišta", Rajko Todorović Todor, prema ocjeni Korbler, podsjeća na ratom ranjeni pejzaž koji još na sebi nosi tragove pustošenja i uništavanja.

- Uprkos jakoj tonskoj paleti, Todorovićevi pejzaži su sumorni, u najboljem smislu postapokaliptični po atmosferi, s čestom simbolikom ptice (mira) koja je kompozicijski postavljena kao da se sunovraća u taj pejzaž, totalno apatično i pesimistički, kao da odustaje od leta – kazala je ona.

Todor i Igor Izložba radova Rajka Todorovića Todora i Igora Rakčevića otvorena u ZagrebuSerije ljudskih glava Rajka Todorovića, malog formata i postavljene u horizontalnim ili vertikalnim nizovima, nose u sebi jaki ekspresionistički naboj.

Magični realizam

Prema riječima Ive Kobler, kao što se za djelove opusa Rajka Todorovića Todora može konstatovati da dosežu trenutak metafizičkog realizma, tako se opus grafičara i slikara Igora Rakčevića prepoznaje kao jedna slikarska dionica bliska magičnom realizmu.

- Jasno ćemo u Rakčevićevim slikama prepoznati krhotine iz prošlosti, metafore uspostavljanja porodičnih korijena i identiteta, ali i težnju da se pogledom uprtim u neke nebeske, ljepše sfere gotovo ontološki prevlada zemaljska težina istorijom opterećene egzistencije. U pojedinim slikama moći ćemo kod Rakčevića vrlo suptilno iščitati gotovo alhemijsku simboliku povezivanja Zemlje i neba, kroz motive grana i anđela na njima, cvijeća čije se latice pretvaraju u oblik leptira i dižu svoje stabljike visoko prema nebu i Suncu – kazala je Kobler.

Izložba, u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro" Zagreb i Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, biće otvorena do 7. oktobra. U okviru Dana crnogorske kulture u Hrvatskoj 2014, ovaj projekt se realizuje uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine i Ministarstva kulture Crne Gore. Nakon Zagreba, izložba će biti organizovana u Rijeci, Puli i Splitu.