Izložba „ Crnogorska likovna scena kroz viziju osam umjetnika “

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 03. lipnja 2016. - 11:35
Autor: 

Izložba Crnogorska savremena likovna scena kroz viziju 8 umjetnika/ca bit će otvorena u utorak, 7.lipnja,  u Zbirci pomorskog nasljeđa u Portu Montenegru, s početkom u 20 sati.

Izložba je autorski projekt povjesničarke umjetnosti Žane Filipović, koji su povodom jubileja – desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore i tisuću  godina crnogorske državnosti organizirali Centar suvremene umjetnosti Crne Gore, Ministarstvo kulture Crne Gore i kompanija Adriatic Marinas - Porto Montenegro.

Ovaj konceptualni projekt sublimira različite likovne poetike i tehnike izražavanja crnogorskih umjetnika: Maje Šofranac, Ivanke Vane Prelević, Ratka Odalovića, Draška Dragaša, Igora Rakčevića, Romana Đuranovića, Abaza Dizdarevića i Nenada Šoškića, i pokazatelj je visokih estetskih domena naše suvremene likovne scene.  

„Umjetnička ostvarenja autora sa kojima sarađujemo usklađena su sa evropskim umjetničkim tokovima. To je pokazatelj da je riječ o umjetnicima koji u svojim radovima prate i primjenjuju moderne izraze, slijedeći nove orijentacije. Iako je riječ o raznorodnim umjetničkim diskursima, ono što ih objedinjuje jeste izvorna, stvaralačka snaga koju uočavamo u svakom od izloženih djela, bilo da se radi o klasičnim slikarskim formama ili najsavremenijim vidovima umjetničkog izraza. U tom smislu i ova izložba, izraz je originalnih stvaralačkih i duhovnih vizija koje čine suštinu naše savremene umjetnosti“, istakla je povjesničarka umjetnosti Žana Filipović.

Crnogorska javnost i inozemna nautička klijentela uživat će u izložbi do 30. lipnja.