Vijesti

Šokački vez novo nematerijalno kulturno dobro Hrvatske

Baranjski šokački vez odnedavno je, kao 184. nematerijalno kulturno dobro, upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Pročitajte više

Odabrane najljepše oblikovane hrvatske knjige objavljene u 2020. godini

Ukupno će se 18 hrvatskih književnih naslova natjecati za titulu najljepše oblikovanih knjiga svijeta međunarodnog sajma knjiga u Leipzigu, odabranih među rekordnih 210 izdanja prijavljenih na natječaj Hrvatska lijepa knjiga 2020. Nacionaln

Pročitajte više

Hrvatski umjetnici na fotografijama Milana Pavića u Galeriji Forum

Izložba fotografija "Uredi, kavane, ateljei" Milana Pavića, koja se otvara u petak u zagrebačkoj Galeriji Forum, predstavlja izbor portreta hrvatskih umjetnika koje je taj istaknuti hrvatski fotograf snimio tijekom svoga života.

Pročitajte više

Orgulje u kotorskoj katedrali iz 1488. godine

U cijelosti vam prenosimo tekst Andra Saulačića.

Najstariji arhivski podaci iz muzičke prošlosti Kotora

Pročitajte više

Ugroženi odnosi Hrvatske i Srbije: Prosvjedna nota Beogradu zbog “bunjevačkog jezika”

Na današnjoj sjednici Skupštine Subotice, a na prijedlog gradonačelnika Stevana Bakića (SNS), može se očekivati da će biti donesena Odluka o promjeni Statuta Grada koja će omogućiti da bunjevački jezik bude uveden u ravnopravnu službenu uporabu n

Pročitajte više

Pivaju li se pisme bunjevačke ili бyњeвaчкe?

Prenosimo vam članak  dr. književnosti Domagoja Vidovića, koji radi u Hrvatskom institutu za jezik i jezikoslovlje u Zagrebu.

Pročitajte više

„Hrcko“ i „Kužiš?!“: Natječaj za pjesme i prozu

Dječji i omladinski časopisi Hrcko i Kužiš?! raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!.

Pročitajte više

"Svjedoci smo nijemog brisanja identiteta bokeljskih Hrvata"

Prenosimo vam u cijelosti intervju s Vandom Babić Galić, koji je vodila Kristina Olujić Ježić iz Nacionala,  od 2.3.2021. 

Pročitajte više

U sanaciji zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu pronađen svitak iz 18.st.

Prilikom skidanja križa koji se u potresu odvojio od zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu pronađen je zapečaćeni svitak papira u staklenoj sondi iz 1794. godine.

Pročitajte više

Državni tajnik RH Milas u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravi 2. i 3.

Pročitajte više

Umro Zlatko Kranjčar

U Zagrebu je u ponedjeljak u 65. godini nakon dugotrajne borbe s bolešću preminuo Zlatko Cico Kranjčar, bivši nogometaš Dinama i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. 

Pročitajte više

Milošević - Amatersko kazalište se u doba pandemije prilagođava digitalnom svijetu, kreativnost mladih članova raduje i ohrabruje

U cijelosti vam prenosimo intervju prof. Dijane Milošević, voditeljice Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore u emisiji “Multikultura”, koji je vodila Jelena Kljajević.

Pročitajte više

Stranice