siječnja 2017

U ponedjeljak 30. siječnja 2017. g. papa Franjo primio je u službenu posjetu «ad limina apostolorum» biskupe Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK). Kako se navodi u izvješću Vatikanskog radija, ključne teme ove posjete bile priljev migranata, pomirenje i crkvena situacija u balkanskim zemljama.

Dvodnevnu konferenciju u organizaciji Europskog parlamenta, otvorio je Alojz Peterle, predsjednik Zajedničkog parlamentarnog Odbora Europske unije za bivšu jugoslavensku Republiku Makedoniju i član Odbora za spoljne poslove, koji je upoznao parlamentarce s temama o kojima će se govoriti tijekom prvog dana.

Johannes Hahn, europski komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, govorio je o „Lokalnim i regionalnim vlastima u procesu proširenja“ i tim povodom ukazao na ključne zadatke koje je potrebno realizirati kako bi se proces pridruživanja ubrzao.        

Program Kulturnog centra „Nikola Đurković“ svakog dana mjeseca veljače donosi po nešto zanimljivo, što će obradovati i njihove najmlađe pratitelje i one nešto starije.

Na programu je, između ostalog, projekcija novog filma „Vrati se Zone“, sinhronizirani animirani filmovi „Sedmi patuljak“ i „Žabac Kreka“, izložba Dragane Branković u Gradskoj galeriji, karnevalski koncert mažoretki „Fešta“, dječji maskenbal na Prčanju i u SC „Kamelija“, te kruna ovomjesečnih zbivanja – tradicionalni zimski kotorski karneval, rezerviran za 26.2.

Atraktivan pjevački par Damir Kedžo i Zsa Zsa u potpunosti su osvojili 64. izdanje Zagrebačkog festivala, pobijedivši s pjesmom 'Sve u meni se budi'. Ovom pobjedom zasjeli su na sam vrh glazbenog neba. Podsjetimo kako je ova pjesma izašla iz iznimno uspješne autorske radionice Ante Pecotića, a nakon samo nekoliko tjedana emitiranja zasjela  je na vrhove radijskih top lista.

Povodom obilježavanja 2. februara - Međunarodnog dana vlažnih staništa, Zeleni tim Općine  Tivat, s  ciljem zaštite i promoviranja posebnog (specijalnog) florističko-faunističkog rezervata prirode Tivatska solila, kao i očuvanja vlažnih staništa uopće, vodeći se ovogodišnjom temom Ramsar sekretarijata “Vlažna staništa za smanjenje rizika i nepogoda”, organizira  brojne aktivnosti.

Odsustvo opozicionih poslanika iz Parlamenta šalje negativnu sliku Briselu, ali se ne može suštinski negativno odraziti na napredak Crne Gore ka Europskoj uniji (EU), smatra predsjednik skupštinskog Odbora za europske integracije, Adrijan Vuksanović.

„Odsustvo opozicije iz Skupštine šalje nezasluženo negativnu sliku našim partnerima iz Brisela, naročito imajući u vidu nivo napretka koji je Crna Gora ostvarila u reformama proteklih godina“, kazao je Vuksanović agenciji MINA. On smatra da se to, ipak, ne može suštinski negativno odraziti na napredak Crne Gore ka EU.

Ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

48. Praznik mimoze službeno će biti otvoren 3. veljače velikom karnevalskom povorkom u 19 sati, od platoa Igalo do Trga Nikole Đurkovića.

U povorci će sudjelovati Gradska muzika Herceg Novi, Mjesna muzika iz Đenovića, mažoretke, trombonjeri i maskirane grupe.

Na Trgu će potom uslijediti koncert hrvatskog glazbenika Tonija Cetinskog u 21 sat, a kao predgrupa nastupit će lokalni sastav Boka band.

Nedjelja, 29. siječnja 2017.

Defileom troje alegorijskih kola, maskara, animatora i performera najavljen je 48. Praznik mimoze u Herceg Novom. Od Igala do Trga Nikole Đurkovića uz pratnju Novljana i gostiju, prošao je i Kolektorista Fekalista, ovogodišnji karneval. Izrada karnevala trajala je oko dva i pol mjeseca, a visok je 4 i pol metra. Postavljen je na Trg, gdje čeka suđenje 19. veljače. Građani će do tada moći ubacivati u kutije razloge zbog kojih treba ili ne, osuditi Kolektoristu Fekalistu.

Nakon toga u Parku Boka uslijedila je odlična svirka zaječarskog Medicine Band-a i Milf Hunters.

Subota, 28. siječnja 2017.

Osvajanjem Kilimandžara, koji je najveći  vrh Afrike,  ostvario se životni san planinara Marjana Šantića. Šantić je član kotorskog Planinarskog kluba „Vjeverica" i  veliki zaljubljenik u prirodu, a svoje dojmove nam je prenio posjetivši nas uz fotografije koje prikazuju čar ovog putovanja. Koliko je teško bilo samo penjanje, koliko se članova  ekspidicije uspjelo popeti na sam vrh te koga su sve sreli čudesnim putevima do vrha poslušajte u audiozapisu.

Publikacija „Tradicionalni drveni prozori u Boki Kotorskoj i njihova restauracija“,  nastala je u okviru projekta Tradicionalni materijali i tehnike gradnje u Boki Kotorskoj – unapređenje znanja i vještina restauracije drvenih prozora i primjene krečnog maltera koji je nevladina organizacija EXPEDITIO realizirala  u periodu 2014. –2016. Ovaj projekt, koji je financirala Headley Trust Fondacija iz Velike Britanije, imao je za cilj povećanje znanja i svijesti o korištenju tradicionalnih materijala i tehnika gradnje prilikom restauracije građevina, u skladu sa suvremenim izazovima.

Stranice