lipnja 2019

Član SU Središnjice HKD Napredak Sarajevo i dopredsjednik HKD Napredak Glavne podružnice u Mostaru Miroslav Landeka u Boki kotorskoj sastao se s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem te narodnim poslanikom u Skupštini Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem.

Nedjelja, 30. lipnja 2019.

Doći u Podravinu, a ne posjetiti rodnu kuću velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića u Grabrovnici bila bi prava šteta. Donedavno neuređena, nije privlačila velik broj posjetitelja, a sve se to promijenilo ovih dana. Općina Pitomača obećala je i u samo godinu dana završila velik projekt – obnovu rodne kuće i otvorenje Interpretacijskoga centra Petra Preradovića. Petar Preradović rođen je 1818. u Grabrovnici kraj Pitomače. Otac mu je bio austrijski podčasnik pa ga je majka, nakon očeve smrti poslala u Vojničku akademiju u Bečko Novo Mjesto.

Hrvatski karatist Ivan Kvesić osvojio je u subotu zlatnu medalju na Europskim igrama u Minsku, a njegov brat Anđelo Kvesić srebro.

Svjetski prvak Ivan Kvesić u finalu kategorije do 84 kilograma odlukom sudaca pobijedio je Turčina Ugura Aktasa, nakon što je borba završila 0-0.

Slavni Britanac i veliki glazbenik, 78-godišnji Tom Jones, dobitnik Grammyja i niza uglednih priznanja, nositelj viteške titule Sir koju mu je kraljica Elizabeta II. dodijelila 2006. godine, nastupit će u Dubrovniku 1. srpnja u povodu 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara.

Nedjelja, 30. lipnja 2019.

Večeras počinje 14. Festival mediteranskog teatra Purgatorije 2019.Otvaranje je   na Ljetnoj  pozornici Centra za kulturu Tivat,  s početkom u 21:30h Ove godine, čast da otvori Festival ima renomirana dramska umjetnica i dugogodišnja prijateljica Festivala Seka Sablić. Kazališna  predstava “Fiorentinski šešir” Ežen Labiš, kazališta „Boško Buha" iz Beograda u režiji i adaptaciji Darijana Mihajlovića, igrat će se  na  otvaranju ovogodišnjih Purgatorije.

O predstavi

U ponedjeljak, 1.7.,   s početkom u 21:30h u ljetnoj bašti Porto Montenegra u Tivtu, bit će održana promocija monografije „Nebojša Glogovac” , autorice Tatjane Nježić. O knjizi će pored autorice  govoriti i Vanja Gavrovski. Luksuzno opremljena monografija na 245 strana, s  više od 100 fotografija, obuhvata više cjelina. U prvoj, pod nazivom „Scene i ekrani", sadržani su tekstovi o kazališnom, filmskom i televizijskom opusu Nebojše Glogovca iz pera Gorčina Stojanovića, Aleksandra Milosavljevića, Miroljuba Stojanovića i Dragana Ilića.

Koncertom „Trubaduri u Perastu“ sinoć je svečano otvoren 18. Međunarodni festival klapa Perast na Pjaci sv. Nikole u Perastu.

Pred brojnom publikom nastupile su klape: Alata, Assa Voce, Štiglići iz Crne Gore, klapa Libero iz Srbije, hrvatske klape Kaše i Subrenum, kao i hrvatski kantautor Ibrica Jusić.

U okviru Međunarodnog Festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike tradicionalno se organiziraju posebni programi namijenjeni i prilagođeni najmlađoj publici. U okviru KotorArtića ove godine nastupit će glazbenici iz Udruženja umjetnika Visoko C koji će 23. 7. na Pjaci od Kina u Kotoru, u dva termina izvesti adaptiranu operu Volfganga Amadeusa Mocarta Čarobna frula u posebnoj namijenjenoj djeci, u režiji Branislava Cvijića. Istog dana, u prijepodnevnim satima, u okviru serijala programa Luke umjetnosti gostujući pjevači će nastupiti na više kotorskih pjaca, pjevajući operske arije.

Foto: Boris Ščitar

Velika je ovo godina za Dimitrija Popovića. Slikar, kipar, grafičar i književnik, koji redovito osvaja nagrade i na natječaju za kratku priču Večernjeg lista “Ranko Marinković”, slavi 50 godina umjetničkog djelovanja, cijeli jedan vijek, kako sam kaže, priznajući da vrijeme i godine prolaze prebrzo.

Petak, 28. lipnja 2019.

Turistička organizacija Tivat obavještava javnost i sve ljubitelje TIVTOVANJA da će se u subotu, 6.7. na Pinama održati TIVAT POP NIGHT,  s početkom u 21:30 h. Svi posjetitelji  će biti u prilici  prisjetiti se brojnih dobrih hitova Đorđa Davida & Death Saw banda, kao i njihove gošće Ivane Peters.

Ulaz je slobodan.

 

Stranice