ožujka 2020

Tijekom uklanjanja osušenih palmi ispred Bogorodičinog hrama na Prčanju,  ovlašteni radnici angažirani iz Podgorice nestručnim radom  oštetili su  kamenu ogradu. Nanijeta je nepopravljiva šteta te je slučaj prijavljen nadležnim subjektima. Gospodin Zoran Brguljan, predsjednik Mjesne zajednice Prčanj je istakao da mu je jako žao zbog pričinjene štete.  Trebamo biti svjesni da ovakvi događaji su  jednostavno nedopustivi i da će se ograda bar donekle moći vratiti u prvobitno stanje.

„U skladu s trenutnom vanrednom situacijom, KotorArt Don Brankovi dani muzike iskazuju zahvalnost medicinskim radnicima kroz besplatno prisustvo koncertima u okviru narednih pet festivalskih izdanja. Don Brankovi dani muzike, kao najveći segment KotorArta, poznati su ne samo kao festival umjetničke muzike i platforma za savremeno stvaralaštvo, već i kao prostor za promatranje aktuelnih tema van svijeta umjetnosti. Tako su se razvile priče o ekologiji, ekonomiji, održivom razvoju i mnoge druge, važne za život savremenog čovjeka – poput zdravstva.

Utorak, 31. ožujka 2020.

Hrvatska građanska inicijativa donirala je danas 300 eura Crvenom križu Kotor, a isti toliki iznos i Crvenom križu Tivat za pomoć u novonastaloj situaciji.
Također, HGI je nedavno donirao sredstva Općoj bolnici Kotor za nabavku respiratora neophodnih u borbi protiv koronavirusa.
Hrvatska građanska inicijativa redovito sudjeluje u ovakvim akcijama, jer smatra da je to od posebnog značaja za građane našeg grada i državu Crnu Goru te da svi zajedno moramo dati doprinos da bi nam budućnost ljepše izgledala.

 Nova privremena mjera zaštite građana od #COVID19: zabrana izlaska iz objekta stanovanja

 1. 19:00 – 05:00 – od ponedjeljka do petka

 2. 13:00 u subotu do 5:00 u ponedjeljak

 Zabrana važi za sve osim za izuzetke obuhvaćene naredbom.

 Izvor: CDM

 

Ponedjeljak, 30. ožujka 2020.

„Distribucija humanitarne pomoći počela je danas i trajaće dva dana. Za 80 korisnika pripremljeno je 80 paketa sa namirnicama, voćem, povrćem i higijenskim sredstvima. Pakete će distribuirati četiri tima volontera Crvenog krsta i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS). Donacija Crvenog krsta Crne Gore je 40 osnovnih paketa koji su dopunjeni, a 40 paketa je formirano iz sopstvenih sredstava i donacija.  Timovi dostavljaju hranu korisnicima po unaprijed određenom spisku i hodogramu, kako bi mjere fizičke distance I izbjegavanja okupljanja, bile maksimalno poštovane.

Uvažavajući preporuke Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv zaraznih bolesti, Vodovod i kanalizacija Tivat je u prethodnom periodu preduzeo niz preventivnih mjera, a sve u cilju  suzbijanja i sprečavanja prenošenja COVID-a 19.

Članovi orkestra Zagrebačke filharmonije snimili iz svojih domova skladbu "Moj Zagreb tak imam te rad“ kako bi, uz poruku "s ljubavlju i glazbom izaći ćemo jači", nakon nedavnog potresa pružili podršku svim stanovnicima Zagreba.

Iz Zagrebačke filharmonije kažu kako su u ovim teškim trenucima odlučili odgovoriti onako kako najbolje znaju - glazbom te svome Gradu pokloniti tu pjesmu u znak nade i ohrabrenja.

Zbog koronavirusa svi se moramo privremeno fizički razdvojiti da bismo ostali zajedno. Hrvati izvan Hrvatske svjesni su da fizička i prostorna udaljenost ne oslabljuje ni hrvatski duh, ni hrvatsko zajedništvo. Uvijek ostajemo jedno.

Drage moje Hrvatice i Hrvati diljem svijeta,

U crnogorskim marketima ima dovoljno namirnica, rafovi se nesmetano pune i građani ne treba da se plaše da će nečega faliti, saopšteno je Dnevnim novinama u trgovačkim lancima Voli i Idea i HD Lakoviću. U Voliju ističu da su, usljed vanrednih mjera proglašenih zbog pandemije korona virusa, obezbijedili veće količine zaliha nego što je to slučaj u redovnim okolnostima.

Odvajanje prenositelja bolesti, karantena, čiji opseg primjene u svijetu upravo zahvaća do sada nezapamćene razmjere, povijesno je patentirano u Dubrovačkoj Republici i doprinos je hrvatske baštine svjetskoj civilizaciji, tvrde povjesničari. Karantena je postupak kojim se radi zaštite od širenja zaraznih bolesti odvajaju osobe, životinje i predmeti za koje se sumnja da su zaraženi, kaže povjesničarka medicine Stella Fatović–Ferenčić i napominje da karantena može usporiti bolest i učiniti je podložnijom kontroli. No, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU upozorava na o

Stranice