svibnja 2020

Posljednjeg dana svibnja obilježava se prva godišnjica smrti velikog maestra Đele Jusića. U povodu tog tužnog dana mnogi su se njegovi prijatelji, kolege i suradnici odazvali da u ovim otežanim uvjetima izazvanim pandemijom, zapjevaju antologijsku pjesmu »La musica di notte« i tako još jednom odaju počast tom glazbenom velikanu. Maestro Đelo Jusić je skladatelj koji je svojim velikim opusom vrlo širokog spektra, od dječje i sakralne glazbe, filmske, kazališne, zabavne, klapske, instrumentalne, te klasičnih djela, ostavio bogato kulturno nasljeđe.

Nedjelja, 31. svibnja 2020.

Crna Gora od sutra 1.6., u skladu sa odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela, a po preporukama Instituta za javno zdravlje, dozvoliće ulazak građanima iz zemalja u kojima je stopa aktivnih slučajeva Kovid19, manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi iz koje stranac dolazi.

Testiranje bazične inteligencije u Tivtu u organizaciji Mense Crne Gore održat će se u srijedu, 3.6., s početkom u 12h u  prostorijama Srednje mješovite škole "Mladost". Testiranje će se obaviti u skladu s mjerama NKT i IJZCG, koje će biti ispoštovane maksimalno.

Pravo na testiranje imaju svi kandidati, koji imaju 16 godina na dan testiranja. Rok za prijavu je do utorka, 2.6., do 12:00 h. Prijava za testiranje je obvezna i podrazumijeva popunjavanje  prijavnog formulara, koji se nalazi na  linku:  https://mensa.me/formulari/81462

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, kao i Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitamo Dan državnosti. Ovim datumom s ponosom se sjećamo na konstituiranje prvog demokratski izabranog Sabora u teškom vremenu borbe za hrvatsku neovisnost. Danas s radošću svjedočimo ono što su nebrojene generacije sanjale i čeznule, stabilnu, prosperitetnu i demokratsku Republiku Hrvatsku". 
 
S poštovanjem,
Adrijan Vuksanović,
Subota, 30. svibnja 2020.

„Javne predškolske ustanove počinju sa radom od četvrtka, 4.6. Privatne predškolske ustanove mogu početi sa radom od 1.6., ukoliko su ispunile sve uslove i preporuke Instituta za javno zdravlje.Sprovode se završne pripreme za bezbjedan dolazak djece: priprema prostorija te nabavke i distribucije dezinfekcionih sredstava. Napominjemo da u svim predškolskim ustanovama u Crnoj Gori ima oko 22 000 upisane djece, te, iako je velika mogućnost da broj koji će se vratiti u vrtiće bude manji, obrazovni sistem i ustanove se moraju ozbiljno i odgovorno pripremiti za prihvat sve djece.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu održat će danas svečani koncert povodom Dana državnosti, u kojemu će ispred zgrade kazališta na Trgu Republike Hrvatske nastupiti solisti i članovi Drame, Opere i Baleta središnjeg nacionalnog teatra. Uz orkestar i zbor Opere HNK-a u Zagrebu, kojim će ravnati maestro Nikša Bareza, nastupaju operni solisti Lana Kos, Tomislav Mužek i Ljubomir Puškarić. Na programu su djela Vatroslava Lisinskoga, Ivana pl.

Cijenjene Hrvatice i Hrvati, dragi građani Hrvatske u domovini i svijetu!

 Čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske, koja je rođena prije točno trideset godina.  Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranoga višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990. godine. 

Petak, 29. svibnja 2020.

Ženski rukometni klub Tivat formiran je 2001. godine. Uglavnom je bio fokusiran na rad s mlađim selekcijama, a seniorski pogon i vizija da se može stići do elitnog društva zaživjela je 2016. godine, dolaskom na čelo kluba Veljka Bulatovića.

Zamjenski križ postavljen je u petak i na južni zvonik zagrebačke katedrale, koja je teško oštećena 22. ožujka u potresu koji je pogodio Zagreb.Zamjenske križeve blagoslovio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić  7. svibnja, a prvi zamjenski križ postavljen je prije malo više od dva tjedna. Konstrukcija križa s kapom teška je 780 kilograma, riječ je o čeliku obojenom lakom u zlatnu boju. Visina križa iznad kape je šest metara, a raspon "ruku" je 2 metra i 40 centimetara. Zamjenski križevi postavljeni su na visinu od 92.

Kino “Boka” u kotorskom Starom gradu, koji posluje u okviru JU Kulturni centar “Nikola Đurković” će, nakon više od dva mjeseca, u ponedjeljak 1. 6., iznova početi s radom.

Projekcije filmova će se odvijati u standardnim terminima -  u  19 ili 20 sati.

Bit će obvezna dezinfekcija ruku prilikom ulaska u dvoranu, poštovanje mjera fizičke distance od najmanje dva metra kao i ostale mjere Vlade Crne Gore i Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti, u skladu s preporukama Instituta za javno zdravlje.

 Na repertoaru su sljedeći filmovi:

Stranice