RTCG

Crna Gora trebalo bi da bude grudva snijega, koja će pokrenuti lavinu proširenja u Evropsku uniju (EU), kazao je za TVCG ambasador Hrvatske Veselko Grubišić.

Ubijeđen je Grubišić da ćemo uskoro ispuniti sudska mjesta dobrim kadrovima te da će sve učinjeno biti vrednovano u sljedećem izvještaju Evropske komisije. 

"Crna Gora je od Brisela dobila novu šansu, i na tom putu ne trebaju joj krive poruke već ohrabrenja", kazao je Grubišić.

Evropska unija podržava svaku međudržavnu inicijativu koja podrazumijeva inkluzivnost, ali Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces, kazao je u intervjuu za TVCG ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. On je rekao da je Crna Gora na dobrom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. 

Govoreći o tome da li između Crne Gore i Hrvatske ima otvorenih pitanja, on je rekao da je tu nasljeđe raspada bivše države. 

Srijeda, 17. ožujka 2021.

"Nove mjere koje će biti na snazi od 18 do 24 marta uključuju pored važeće zabrane ulaska i izlaska građanima sa teritorije Glavnog grada Podgorica, preijestonice Cetinej i opština Budva, Tivat, Nikšić, Plužine, Hrceg Novi, Ulcinj, Bar, Kotor Pljevlja proširuju se i na opštzine Bijelo Polje i Mojkovac", kazala je Marija Božović, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlja. 

Mjere prestaju da važe za Budvu i Tivat, Hrceg Novi i Ulcinj prestaju da važe za Budvu i Tivat a počinju da važe za Nikšić.

Crna Gora uključuje se u akciju obilježavanja Međunarodnog dana čistog zraka, u procesu ažuriranja Strategije upravljanja kvalitetom zraka, kroz promociju i prezentaciju povijesnih i aktualnih podataka o praćenju kvalitete zraka u našoj zemlji, priopćilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT).

Iz MORT-a navode da se praćenje kvalitete zraka vrši na deset automatskih postaja u tri zone kvalitete zraka

Ekološki pokret Ozon uključit će se u kampanju pod okriljem Programa Ujedinjenih Nacija za životnu sredinu (UNEP), čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o značaju čistog zraka za javno zdravlje i životnu sredinu.

Iz Ozon-a su kazali da će se predstavljanjem mehanizama građanskog monitoringa kvalitete zraka u Crnoj Gori, uključiti u kampanju prvog Internacionalnog dana čistog zraka za plava neba, koji će 7. rujna biti obilježen širom planete.

Službeni slogan kampanje je "Čist vazduh za sve".

Ponedjeljak, 01. lipnja 2020.

Aerodromi u Podgorici i Tivtu od danas su otvoreni za građane zemalja u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika, saopštila je kompanija Aerodromi Crne Gore.

U objavi na FB stranici kompaniji navodi se da su listi zemalja Slovenija, Hrvatska, Slovačka, Gruzija, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Češka, Finska i Estonija.

Ponedjeljak, 23. ožujka 2020.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić, najavio je pomoć Vlade Crne Gore Republici Hrvatskoj nakon zemljotresa u Zagrebu i to preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

"Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić, nakon zemljotresa u Zagrebu, uputio je potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću izraze iskrene prijateljske podrške, solidarnosti i saosjećanja sa građanima Republike Hrvatske i najavio pomoć Vlade Crne Gore preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu", saopšteno je na Tviter nalogu MUP-a.

Petak, 24. siječnja 2020.

Crnogorski vaterpolisti u četvrtfinalu eliminirali su Italiju 10:8.

Plasman u osminu finala izborili su kao drugoplasirani u grupi, s dva trijumfa i porazom, a nastup među osam najboljih pobjedom u duelu s Turskom 17:6.

Mađarska je kao pobjednik grupe izborila direktan plasman u četvrtfinale, gdje je eliminirala Rusiju 14:10.

Duel Crne Gore i Mađarske počet će u 19 sati.

Za finale, sat i pol ranije, igrat će Hrvatska i Španjolska.

Finalni, kao i meč za treće mjesto, na programu su u nedjelju.

Subota, 12. listopada 2019.

Proslavljeni crnogorski vaterpolista Mirko Vičević izabran je u Kuću slavnih.

Vičević je bio olimpijski šampion 1988. Dvije godine ranije osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, kao i 1991. kada se domogao i titule prvaka Europe.

Tijekom duge i uspješne igračke karijere bio je prvak Jugoslavije s Primorcem i splitskim Jadranom, a sa Savonom i Brešom najbolji u Italiji. U kapici Breše tri puta je osvajao trofej u Len kupu. U tom natjecanju je bio prvak i 2010. godine, kao trener Vaterpolo akademije Kataro.

Književna večer posvećeno poznatom crnogorskom pjesniku, likovnom kritičaru i kulturnom posleniku Mladenu Lomparu, priređena je sinoć u Nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević" na Cetinju. Istaknuto da je djelo Mladena Lompara, kao pjesnika i povjesničara umjetnosti, nesumnjivo je jedna od najznačajnijih pojava u crnogorskoj kulturi u posljednjih 50 godina.

Stranice

Subscribe to RSS - RTCG