Bogorodičin vrt na zemlji - Boka kotorska iz perspektive Saše Brajović

Emitirano: 
Srijeda, 28. listopada 2015.

U ovom je Bokobranu emitiran razgovor s izvanrednom profesoricom povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i predavačicom na Univerzitetu „Donja Gorica“ u Podgorici, doktoricom znanosti Sašom Brajović.

Profesorica Brajović govori o temama koje istražuje i o kojima piše. To su marijanske teme kojima se počela baviti 90-ih godina prošloga stoljeća prilikom proučavanja marijanskoga ciklusa slika na Otoku Gospe od Škrpjela u sklopu magistarske radnje. Te je teme nastavila istraživati u svojem doktorskom radu u kojem Boku promatra kao metaforu Bogorodičinog vrta na zemlji. U Bokobranu ističe svoju zainteresiranost za kulturu Drugoga i ukorijenjenost marijanske pobožnosti i tematike u sakralnoj baroknoj umjetnosti Boke kotorske, u kojoj „kao srce čitavog nauma, te jedne sakralnosti, sakralne topografije je Gospa od Škrpjela.“ Govori o svojem formativnom istraživačkom putu, i radu u kojem se susretala i susreće s različitim istaknutim osobnostima bokokotorskog prostora. Ističe i pomoć don Srećka Majića, don Branka Sbutege te don Antona Belana. Profesorica Brajović za Bokobran govori i o svojim pozitivnim dojmovima s nedavno održanog, i u Bokobranu popraćenog znanstvenog skupa na kojem je sudjelovala, u povodu 750. obljetnice od prvog spomena prisutnosti franjevaca u Kotoru.

Na upit o trenutnom istraživačkom fokusu, profesorica Brajović na kraju ponosno ističe izdavanje knjige „Njegoševo veliko putovanje, meditacije o vizuelnoj kulturi Italije“ u kojoj razmatra Njegoševo putovanje u Italiju i utjecaje koje je ono imalo  na njegov život i djelo.

Više o svemu tome, ali i drugim zanimljivim temama, poslušajte u audiozapisu emisije Bokobran.