Svijet i regija

Drina Jelena Dujmić iz Kanade proglašena je najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske na Devetoj reviji tradicijske odjeće koja je 8. srpnja održana u Tomislavgradu u BiH.

Ocjenjivački sud proglasio je Dujmić najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji nakon što je svih 20 kandidatkinja iz 19 zemalja svijeta prošetalo podijem te se predstavilo publici na središnjem trgu u Tomislavgradu. Za njezine pratilje izabrane su Natalia Florencia Jeličić iz Argentine i Darja Tomičić iz Poljske.

Svečanom akademijom održanom u Gradskoj knjižnici u Subotici, 18. ožujka, obilježen je praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji i 20. obljetnica formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Republici Srbiji.

Glumica Gracija Filipović, koja je prvu glavnu ulogu u dugometražnom filmu ostvarila u nagrađivanoj "Murini" Antonete Alamat Kusijanović, uvrštena je u program European Shooting Stars koji svake godine za vrijeme Berlinala predstavlja glumačke nade europske kinematografije.

"Impresionirani smo njezinom intuitivnom i originalnom glumom koju izvodi s razinom zrelosti iznenađujućom za njezine godine," objasnio je žiri svoju odluku da ju uvrsti u program European Shooting Stars. 

Pet godina od otvaranja prvog Muzeja iluzija u zagrebačkoj Ilici diljem svijeta otvorene su njegove franšize, a u veljači najnovija u New Delhiju, koja je trideseta po redu.

"Malo je reći da je protekla godina bila izazovna, no mi smo i u takvoj, svoju obitelj uspjeli povećati za čak devet članova, a Muzej iluzija New Delhi naš je 30. član", objavili su iz zagrebačkog Muzeja iluzija.

 Prvi put od formiranja hrvatskih odjela na srednjoškolskoj razini prije 14 godina Srbija je osigurala udžbenike na hrvatskom jeziku, koji su u skladu s programom nastave i učenja, objavili su u srijedu mediji na hrvatskom u Vojvodini.

Udžbenike koji su hrvatski profesori u Vojvodini sa srpskog preveli na hrvatski jezik prvi su dobili učenici prvoga razreda subotičke Gimnazije.

Europski parlament (EP) će na plenarnoj sjednici idućeg tjedna raspravljati o pomoći Hrvatskoj o ublažavanju posljedica potresa, najavili su europarlamentarci Valter Flego, Predrag Fred Matić i Željana Zovko. Na online konferenciji za medije u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu, hrvatski eurozastupnici najavili su u petak teme plenarne sjednice EP-a koja će se održati u Bruxellesu od 18. do 21. siječnja.

Ovogodišnji dobitnici primili su Nobelovu nagradu u svojim domovima, dok je orkestar izvodio klasične kompozicije u skoro praznoj dvorani Gradske vijećnice u Stokholmu.

"Ovo je doista drugačija ceremonija dodjele Nobelove nagrade", rekao je švedski kralj Karl Gustav, koji obično dijeli nagrade, u poruci iz kraljevske palače.

Svečana dodjela nagrada prenošena je uživo, a svi laureati su zbog pandemije koronavirusa ostali u svojim domovima.

Odbor za kulturu Europskog parlamenta podržao je prijedlog Europske komisije da se zbog pandemije koronavirusa status europskih prijestolnica kulture za 2020., Rijeke i Galwaya, produži do kraja travnja 2021. Prijedlog također uključuje odgodu godine u kojoj će Temišvar (Rumunjska) i Elefsina (Grčka) biti prijestolnice kulture s 2021. na 2023., te da Novi Sad (Srbija) umjesto 2021. bude prijestolnica 2022. godine. Zbog pandemije koronavirusa Rijeka i Galwaya morali su  otkazati, odgoditi i prilagoditi mnoge planirane događaje i nisu mogli kapitalizirati provedene pripreme.

Dejan Nemčić (33) iz Osnovne škole “Ivo Andrić” u zagrebačkom Sopotu, proglašen je najboljim profesorom geografije na svijetu. Naime, on je osvojio Global Teacher Award (GTA) za 2020. godinu. Nagrada se dodjeljuje nastavnicima iz cijelog svijeta, a Nemčića je nominirala platforma EduBalkan, u čije osnivanje i djelovanje se uključio kad je počela karantena i kad su zatvorene škole.

On je jedan od rijetkih ovogodišnjih dobitnika iz ovog dijela Europe.

Petak, 26. lipnja 2020.

U natjecateljskim programima 20. izdanja međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast https://www.filmfestival-goeast.de/en/ prikazuju se dugometražni film Vinka Brešana ‘Koja je ovo država’ te kratkometražni eksperimentalni Sare Jurinčić ‘3. rujna 2015’. U program ‘Symposium’ uvršten je dokumentarni film Nenada Puhovskog ‘Graham i ja – istinita priča’, dok su u industrijskom programu East-West Talent Lab Sara Jurinčić i Karla Lulić predstavile svoje nove projekte te su nominirane za goEast Development Award.

Stranice

Subscribe to RSS - Svijet i regija