500. obljetnica prvog tiskanog izdanja Judite

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 13. kolovoza 2021. - 10:07

Na današnji dan, 13. kolovoza 1521. godine, otisnuta je #Judita – prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskome jeziku, zahvaljujući kojemu je autor Marko Marulić stekao naslov oca hrvatske književnosti i hrvatskoga Dantea.

Judita je biblijsko-vergilijanski ep nastao na temelju starozavjetne pripovijesti o hrabroj udovici Juditi, koja je spasila rodnu Betuliju zavođenjem i ubojstvom asirskoga vojskovođe Holoferna. To je, naime, prvo opsežno pjesničko djelo na hrvatskom jeziku, složene kompozicije i uspjele uporabe tradicionalnih sredstava epske tehnike. Zahvaljujući epskoj obradi starozavjetne teme na narodnome jeziku, zanimljiva je pojava i u europskoj renesansnoj epici. Tako je Marulićeva Judita prevedena na engleski, mađarski, talijanski, francuski i litavski te dijelom i na slovenski, španjolski i njemački jezik.

U prigodi 500. obljetnice tiskanja ovoga jedinstvenog djela hrvatske književnosti, u Republici Hrvatskoj je 2021. godina proglašena Godinom Marka Marulića.

Pozivamo vas da osebujnost Marulićeva stvaralaštva istražite u virtualnoj izložbi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu: http://virtualna.nsk.hr/marulic/.