Admiral koji nije želio ratovati protiv Hrvata, pa sebi oduzeo život: “Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik”

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. rujna 2020. - 15:56

Treba zapamtiti ime Vladimir Barović… Ovaj je crnogorski admiral JNA prije točno 29 godina prislonio cijev pištolja na sljepoočnicu i… opalio. Samoubojstvo Vladimira Barovića časni je čin admirala JNA koji do danas, na žalost, nitko u Hrvatskoj nije prepoznao, a zbog nje je, na neki način, umro.

Admiral Vladimir Barović svjesno je životom platio odluku da ne sudjeluje u Domovinskom ratu, ostavljajući poruku da bi to bilo “protiv časti Crnogorca”.

Crna Gora je prije tčetiri godine posthumno odlikovala admirala Barovića ordenom najvišeg reda. Barović se ubio 29. rujna 1991. na Visu, i to istog dana kada je preuzeo dužnost načelnika štaba Vojnopomorske oblasti, što je podrazumijevalo njegovu suglasnost na svako borbeno djelovanje protiv hrvatskih građana.

U oproštajnom pismu kao razlog samoubojstva naveo je agresiju JNA protiv Hrvatske koja je za njega predstavljala djelo suprotno crnogorskoj časti.

U pismu je kazao: “Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio” Kao razlog samoubojstva naveo je i “svoju nemoć u sprječavanju djelovanja JRM protiv Hrvatske, ali i zbog potpunog neslaganja s vrhovnom komandom JNA”. “Jedini ispaljeni metak u ovom ratu na koji Crna Gora može biti ponosna jeste onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM. Njegovo crnogorsko shvaćanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijed floti da bombardira primorske gradove i naselja u Dalmaciji kada mu je to naređeno”, zapisao je 1996. godine crnogorski književnik Momir M. Marković. Dok je bio zapovjednik u Puli kao sudionik u pregovorima oko odlaska JNA iz tog grada, ostao je upamćen po izjavi: “Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik”.

Autor:dalmacijadanas.hr