Adventska duhovna obnova za kler Kotorske i Barske nadbiskupije

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 15. prosinca 2019. - 8:41

Svećenici, redovnici i redovnice Kotorske biskupije i Barske nadbiskupije okupili su se 12. studenog na zajedničku duhovnu obnovu u samostanu sv. Nikole na Prčanju. Uz barskog nadbiskupa i apostolskog administratora Kotorske biskupije mons. Rroka Gjonlleshaja, bili su prisutni i umirovljeni biskupi: mons. Ilija Janjić i mons. Zef Gashi. Duhovna obnova započela je zajedničkom molitvom srednjeg časa. U svom pozdravu mons. Gjonlleshaj izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničkog okupljanja i svima uputio dobrodošlicu. Predstavljajući program duhovne obnove, posebno se osvrnuo na žrtve potresa u Albaniji te je potaknuo sve na zajedništvo u bratskoj ljubavi prema potrebitima. Župnik Prčanja, don Ivo Ćorić iskazao je svoju dobrodošlicu, naglasivši da je ovo svojevrsna inauguracija ekumenskog centra sv. Leopold B. Mandić, u starom prčanjskom samostanu sv. Nikole koji se već godina obnavlja sa svrhom da postane mjestom susreta i ekumenskog dijaloga. Duhovno razmatranje imao je peraški župnik, mons. Srećko Majić. Na početku se prisjetio svojih prvih koraka u svećeništvu koje je proveo upravu u župi Prčanj, a nagovor je bio na temu Isus – Dobri pastir. Polazeći od biblijskih opisa, don Srećko je ocrtao lik dobrog Pastira kroz sedam glagola koji karakteriziraju djelovanje Isusa kao pastira. „Kao svećenici ali kao i redovnice, moramo se osjećati u dvostrukoj ulozi: i kao ovce (što imamo, a da nismo primili) i kao pastiri…Nutarnji je zakon dobroga pastirstva: Tko Krista ljubi i ovce će ljubiti. Tko Krista ne ljubi, postaje nužno najamnik. Svatko od nas odlučuje da li će postat odraz ili karikatura Dobroga Pastira“, zaključio je don Srećko u svojem razmatranju.

Nakon pauze uslijedilo je euharistijsko klanjanje u samostanskoj crkvi sv. Nikole, te sveta ispovijed. Zajedničko misno slavlje predvodio je mons. Gjonlleshaj. U propovijedi je mons. Gjonlleshaj govorio o potrebi izgradnje žive crkve kao zajednice vjernika što je jedan od važnih aspekata shvaćanja tajne Utjelovljenja: „Podsjećamo se da Bog u svojoj dobroti dopušta da imamo crkve u kojima ćemo se kao zajednica okupljati i njega slaviti, ali nas podsjeća da je najveličanstvenija ona živa crkva – čovjek radi kojega je Bog došao na zemlju. Isus nikad ne bi došao na ovaj svijet zbog bilo kojeg objekta, ali jest došao zbog čovjeka. Bogu ne trebaju sjajna zdanja, ali  mu treba čovjekovo čisto i vjerno srce. Zato je nas izabrao i poslao“.  Za istinsko življenje crkvenosti, naglasio je mons. Gjonlleshaj, potrebno je stvaranje zajedništva, kojeg nema bez međusobno suradnje, pomirenja, podržavanja; te je naš poziv svjedočiti ljepotu bratskog zajedništva.

U popodnevnom dijelu duhovne obnove, don Ivo Ćorić, v.d. direktora Caritasa kotorske biskupije, održao je predavanje o Caritasu i o potrebi oživljavanja župnih Caritasa. Don Ivo je naglasio da se kršćanska ljubav najbolje očituje kada se pretoči u djelo, te je ocijenio da je više od govora o različitim projektima, možda važnije posvjedočiti ljubav na konkretne načine. Jedan od tih načina je i unatoč malom broju vjernika, znatna materijalna pomoć koju su vjernici obije biskupije prikupili za potrebite u Albaniji koji su žrtve razornog potresa. Prije molitvenog završetka, mons. Gjonlleshaj se zahvalio svima na prisutnosti kao i na organizaciji, poželjevši blagoslovljene nastupajuće božićne blagdane.