Amatersko kazalište HNV-a ostavilo snažan dojam i u Hercegovcu

Time to read
4 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 09. ožujka 2020. - 11:05

Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, izvedbom svoje najnovije predstave “Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi” u Hercegovcu na 26. Danima hrvatskog pučkog teatra, predstavilo je svoju najnoviju dramsku amatersku djelatnost na profesionalnoj razini i ostavilo snažan dojam kako na publiku tako i na kritičare.

U spoju duhovnosti, mladalačkog žara i kreativnosti odigrali su mladi glumci AK HNV-a priču o neminovnosti očuvanja identiteta, baštine i tradicije Hrvata Boke kotorske, o neminovnosti osvješćivanja i prihvaćanja osobnog identiteta općenito.

Na “daskama koje život znače” pred visokim zvanicama Hercegovačke hrvatske čitaonice i u toploj atmosferi nadahnute publike koja nosi kazalište u srcu, odigrali su mladi amateri svoje uloge proživljavajući ih poput stvarnih, sa osmjehom i pjesmom, uvodeći gledatelje u nestvarni svijet ljepote i mistike čarobne palete bokeljske povijesti.

Ležernom igrom i vrsnim glumačkim umijećem, mladi glumci ove kazališne skupine oslikali su u jednom dahu i domoljublje i bokeljske kantune i sliku autentičnog života kaleta Boke, povezali i povijest i sadašnjost i poslali snažnu poruku neminovnosti opstanka i poštivanja nasljeđa.

Koji je to spoj koji je doprinio da nakon uspješne premijere u Tivtu, sa iskustvom od samo tri odigrane predstave, ova talentirana kazališna skupina zablista i na “nepoznatom terenu” među mnoštvom amaterskih kazališta iz Hrvatske, Njemačke i Bosne i Hercegovine?

Prvenstveno srca gledatelja i ona emocija koju glumci crpe iz publike, mladost i ljubav mladih glumaca prema kazalištu, duh Boke koji nose u sebi koja ljude čini posebnim i na sceni i u životu. Također pored ovoga tu je i velika potpora Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, povjerenje predsjednika Zvonimira Dekovića koji je od prvog dana vjerovao u ovu skupinu, financijska potpora Fonda za zaštitu i otvarivanje manjinskih prava Crne Gore koji je prepoznao vrijednost projekta, potpora medija Radio Dux-a i Radio Tivta koji redovito prate sve aktivnosti ove male kazališne udruge, mnogi spoljni suradnici koji su svojim profesionalizmom doprinijeli tehničkoj realizaciji predstave, kao i članovi FA “Nikola Đurković” iz Kotora, neizostavni sudionici svakog dramskog ostvarenja kazališta.

No, potpora i inspiracija dolazi i iz naše matične države Hrvatske. Hrvatska čitaonica Hercegovac organizator festivala i Zrinka Cjetojević - predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac, svojim pozivom otvorili su nam put ka predstavljanju na međunarodnoj sceni amaterskih kazališta, te mogućnosti ostvarivanja suradnje sa mnogim kulturnim djelatnicima i udrugama Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Pored naših domaćina Zrinke Cvjetojević i Hrvatske čitaonice Hercegovac istakla bih i veliki značaj za naše kazalište dugogodišnju suradnju sa Hrvatskom maticom iseljenika, suorganizatorom festivala. Hrvatska matica iseljenika prisutna je u mnogim aktivnostima Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore kao naš suradnik i netko tko skrbi o opstojnosti identiteta i kulture Hrvata izvan RH i daje potporu u svim segmentima tog djelovanja. Voditeljica i dva člana našega kazališta bili su sudionici izuzetnih seminara Stvaranje kazališta u organizaciji HMI, te ovom prigodom mogu reći da se u našim ostvarenjima prepliću i utjecaji poznate redateljice Nine Kleflin skupa sa inspirativnom umjetničkom dušom organizatorice seminara Nives Antoljak.

Nakon ovogodišnjeg nastupa u Hercegovcu obogatili smo našu, za nas iznimno važnu, riznicu prijatelja i suradnika još jednim krasnim poznanstvom s rukovoditeljicom Odjela za kulturu HMI-ja Snježanom Jurišić, čiji nas je entuzijazam izuzetno dojmio, a moralna potpora i iskreni osmjeh ostao da prati naše dalje korake.

Kao mladi amateri koji prvi puta nastupaju na jednom ovakvom festivalu, sa izuzetno dobro primljenom predstavom, izazvali smo i pozornost svih sudionika programa, a samim tim i uspostavili nove kontakte sa amaterskim kazalištima, te dobili i pozive za nastupe.

Osvrt Anta Bilića na predstavu

U sklopu “okruglog stola”, intendant Hrvatskog kazališta Travnik, Ante Bilić, dao je svoj kritički osvrt na izvedbu svih predstava festivala. U uvodnom dijelu izrazio je zahvalnost svim ljudima koji prate teatar: “Hvala vam što izdvajate svoje vrijeme za ovakav oblik umjetnosti. A društvo koje ne gaji teatar i kazalište je osuđeno na propast.”
U osvrtu na našu predstavu pored čestitki na glumi, režiji, tekstu i kompletnoj izvedbi dao je i mnogo korisnih sugestija za dalji rad. Kao netko tko se dugi niz godina bavi kazalištem i kao dobar znalac kazališnih formi, Ante Bilić smatra da je ova predstava najbolji primjer koji bi se mogao predočiti studentima dramskih akademija u dijelu predstavljanja pojma “pučki teatar” naglašavajući: “Dakle predstava Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi u biti je pravi primjer izvorne pučke predstave.” Također kroz osvrt na usaglašavanje tonskih elementa tijekom predstave položaje zvučnika tijekom izvedbe predstave sugerirao je način kako bi tekst mogao doprijeti do svakog gledatelja, jer “Jedna rečenica u tekstu dramskom teška je sto kila. Vi imate 400 i nešto po mojoj procjeni znači imate 480 tona kila u vašem tekstu.To su nevjerovatne rečenice koje vi govorite.”
U nastavku Ante uglavnom iskazuje iskrene čestitke na lepezi likova, korektnoj izvedbi, odlično ukomponovanoj igri tradicije i modernog, ležernoj i nenametljivoj igri folklora, energiji glumaca, odličnoj vizuelnoj postavci i režiji predstave.
“Ja vam čestitam na predstavi. Kada bih vašu pučku predstavu htio da poredim sa nekom modernom ja bih to stavio kao da je to “Alisa u zemlji čudesa.”

O festivalu Dani hrvatskog pučkog teatra

Riječ je o festivalu koji kroz kazališni izričaj okuplja iseljenu i domovinsku Hrvatsku i različite dijalekte, a koji je svojevrsna svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine. Manifestacija se održava s ciljem očuvanja zajedničke nam hrvatske riječi i jačanja osjećaja pripadnosti Hrvatskoj.
Pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. Suorganizator je Hrvatska matica iseljenika, koja je most u povezivanju iseljeništva i Hercegovca. 
Ovogodišnja manifestacija održala se 28. i 29. veljače u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu. Tradicionalno, domaćin i organizator spomenute manifestacije je Hrvatska čitaonica Hercegovac. Ove godine publici su se predstavile amaterske kazališne skupine iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Njemačke i Hrvatske.
Hrvatska čitaonica Hercegovac je kulturno-umjetnička udruga osnovana davne 1921. godine. U okrilju Čitaonice djeluju odrasla i dječja folklorna skupina, pjevačka skupina, tamburaši i amaterska kazališna skupina Pučka scena.
Osim što se mogu pohvaliti skoro stoljetnim radom na području kulturno-umjetničkog amaterizma, najviše su ponosni na očuvanje tradicije održavanja Dana hrvatskoga pučkog teatra.

– Ovaj festival je svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine, a cilj manifestacije je očuvanje zajedničke nam hrvatske riječi  i kulturne baštine, te  jačanje osjećaja pripadnosti domovini Hrvatskoj. Festival ima veliki značaj za naše malo mjesto i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a posebno nam je drago što se hrvatske manjinske zajednice rado odazivaju i dolaze u Hercegovac. Drago nam je što se ove godine u našem Hercegovcu prvi puta pojavljuju grupe iz Crne Gore, poručuju predstavnici Kulturno-umjetničke udruge Hrvatske čitaonice Hercegovac.

 

Autor teksta: Dijana Milošević – voditeljica AK HNV -a