Bastijančić: Biće nas i mora nas biti još više, nepokolebljivo zagledanih u horizont neprolaznih evropskih tekovina

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 14. siječnja 2023. - 15:04

Savjetnik predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, kao izaslanik predsjednika Mila Đukanovića, govorio je na svečanosti održanoj povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori. 

Pozdravljajući prisutne, Bastijančić je u ime predsjednika Đukanovića čestitao Dan hrvatskoga naroda u CG – svim Hrvatima u Crnoj Gori koji se obilježava u znak sjećanja na 13. januar 809. godine, kada su mošti Svetog Tripuna iz Carigrada prenešene u Kotor, naglašavajući da o značaju, značenju, važnosti i vrijednosti ovog datuma najbolje svjedoči respektabilan auditorijum, i po sastavu i po broju, koji prisustvuje svečanosti.

,,Ovo je pogodna prilika da se oda istinsko priznanje Hrvatima u Crnoj Gori na uspješnom dugotrajnom predstavljanju svoje znamenite tradicije i znalačkom njegovanju jedinstvene kulturno-istorijske riznice izvan granica svoje matice, koji ujedno daju doprinos uvećanju i legitimisanju bogatstva demografske slojevitosti i kulturne raznolikosti države Crne Gore", istako je Bastijančić.

Kada je riječ o odnosima dvije države, njihovom nivou, kvalitetu i međusobnom razumijevanju, neupitno su sadržajni, partnerski i intenzivni, i opravdano je očekivati njihovo kretanje ka daljem unapređenju. 

U prilog takovoj konstataciji, naglasio je izaslanik predsjednika Crne Gore, govore i brojni i česti susreti najviših državnih zvaničnika, posebno se osvrnuvši na nedavno održanu svečanost u Zagrebu povodom 30 godina rada Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i petogodišnju realizaciju prepoznatljivog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, čiji su pokrovitelji predsjednici Crne Gore i Republike Hrvatske.

,,Za sjetiti nam se, sada i ovdje, Antona Gustava Matoša i njegovih mudrih riječi i opominjućih kazivanja: "Narodi mogu postići sve, samo ime ne, ako ga izgube". Niti će ga izgubiti crnogorski Hrvati u Crnoj Gori, niti će ga izgubiti hrvatski Crnogorci u Republici Hrvatskoj, dok nas god bude, a biće nas i mora nas biti još više, nepokolebljivo zagledanih u horizont neprolaznih evropskih tekovina”, zaključio je Bastijančić.

Na svečanosti, koja je održana u Sportskom centru ,,Župa” u Tivtu, u prisustvu brojnih zvanica iz javnog, društvenog i kulturnog života dvije države, kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića govorio je ambasador u Crnoj Gori Veselko Grubišić, dok se kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prisutnima obratio ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman. Kao specijalni gost, pozdravnu riječ je imao i Zlatko Dalić, trofejni sekletor fudbalske reprezentacije Republike Hrvatske.

Izvor: Portal Analitika