Članovi Udruženja turističkih vodiča u posjetu crkvi sv. Eustahija

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 12. ožujka 2019. - 8:44

U okviru edukativnih posjeta na temu ”Religije u Crnoj Gori”, 9. ožujka 2019. godine članovi Udruženja turističkih vodiča Crne Gore posjetili su crkvu sv. Eustahija u Dobroti. Domaćin posjeta bio je mjesni župnik, preč. don Pavao Medač koji je turističkim djelatnicima izložio povijest crkve i njezinog zvonika. Govoreći o unutrašnjosti crkve, don Pavao je istaknuo povijesno-umjetničke i baštinske aspekte ovog iznimno vrijednog sakralnog objekta, kao što su slikarstvo, kiparstvo i arhitektura. Neizostavna tema posjeta bila je najveća zbirka „Dobrotske čipke“  koja se čuva u riznici crkve Sv. Eustahija. Govoreći o važnosti ove čipke i njenoj  povezanosti s vjerom i Crkvom, župnik je objasnio da ona podsjeća na radost uskrsnuća: nakon Isusova uskrsnuća, u njegovom su ostali samo ubrusi i povoji u kojima je bilo zamotano njegovo tijelo. “Za nas vjernike je veoma važno i to da su oni bili jedini svjedoci Isusovog uskrsnuća. To bijelo platno koje se stavlja na oltar, na koje u svetoj misi svećenik polaže Isusovo tijelo jest spomen na te povoje kao svjedoke Isusovog uskrsnuća, a oltarnici koje je izradila dobrotska čipkarica su svjedoci njezine vjere u uskrsnuće“, naglasio je don Pavao.

Prigodno predavanje održao je mr. don Siniša Jozić, župnik u Herceg Novom, na temu “Crkva, turizam, hodočašće”. Predavač je istaknuo da odmor, često tijesno vezan uz turizam, ne može biti shvaćen i istinski doživljen kao stanje ugodne besposlice, ili tek kao odsutnost rada i obveza. Istinski se odmor dostiže u ponovnome stjecanju potpune nutarnje ravnoteže ljudske osobe, ravnoteže koja je narušena ritmom redovitoga života. Kao idealni spoj prirodnih, kulturnih i duhovnih ljepota dobar primjer je naša Kotorska biskupija. Naime, Kotor i njegova katedrala, Perast s Otokom Gospe od Škrpjela, nebeski zagovornici: Bl. Ozana Kotorka, Bl. Gracija iz Mula te Sv. Leopold Bogdan Mandić stanoviti su «ispit savjesti» kako domaćinima tako gostima, želi li se pojedinac kroz hodočašće i turizam «unapređivati» kao čovjek i kao vjernik. I to ponajprije kroz krjepost gostoljubivosti zato što putnici upravo na ovim vrelima duhovne okrjepe dolaze u najuži dodir s domaćom Crkvom, spomenicima kulture, tradicijom i pobožnostima. „Turistička ponuda ne smije imati rok trajanja, nego treba postati simbioza duhovnosti i prirode koja, ako je ispravno postavljena, može biti idealna prilika za Novu evangelizaciju već krštenih i onih koji će to (možda) postati. Dakle, turistički radnici i vodiči u sakralnim objektima i u svetištima pozvani su isticati duhovnu dimenziju turizma koja stavlja u središte čovjeka kao osobu te nutarnje traganje za vlastitim „ja“ i ljudskim vrijednostima“, istaknuo je don Siniša.

Budući da Crkva, prateći svoju djecu na svim zemaljskim putovanjima, ima trajno pozitivan stav prema turizmu prepoznajući u njemu novu društvenu stvarnost, kroz osmišljeni pastoral turizma i hodočašća pokazuje u ovom „selilačkom dobu“ da i danas želi biti na službu čovjeku s toplom i hranjivom pričom za njegovu dušu.

Župa Sv. Eustahija rado se odazvala inicijativi Udruženja turističkih vodiča Crne Gore u nadi da bi ovaj tematski susret mogao biti od pomoći ponajprije turističkim radnicima na pragu još jedne turističke sezone; te ujedno i poticaj, da njihov rad i trud kod hodočasnika iznova probudi postojeću vjeru, a kod turista potakne znatiželju  i interes za duhovne vrijednosti koje su temeljni i sastavni dio povijesnog i kulturnog krajolika Kotorske biskupije.

Susret je završio uz prigodno druženje u župnoj kući.