CRKVA SV.TRIPUNA (Trifuna) U MOSKVI

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 16. rujna 2016. - 13:11

Hram mučenika Trifuna(Tripuna) nalazi se u Naprudnom-Moskva.Crkva je izgrađena od bijelog kamena koncem XV ili polovinom XVI st. i u njoj se od 1819 god.nalaze čestice moći sv.Tripuna donesene iz Kotora

Crkva mućenika i čudotvorca sv.Trifuna (Tripuna) nalazi se u Naprudnom na području Moskve u ulici Trifonovskaya 38, a mogla je u 19 st. da primi 3.500 vjernika.

Izgrađena je od bijelog kamena koncem XV ili polovinom XVI st. u vrijeme vladavine kneza Vasilija III, koji je bio veliki moskovski knez od 1505 god.Na fragmentu  nadgrobnog natpisa sa južne strane crkve, izgrađenog od istog bijelog kamena kao i navedena crkva je uklesana god. 1472 kada je vjerovatno započela gradnja crkve.

Po predanju crkvu je izgradio carski sokolar-boljar Trifun Patrikejev u kneževskom selu Naprudno-Moskva za zahvalu sv.Tripunu koji mu je spasio život, od carskog gnjeva.

Crkva je bila štovano mjesto molitve ruskih careva, koji su lovili u okolnim šumama.

Na tom mjestu se nalazilo malo jezero gdje je car sa svojom svitom volio da ide u lov na patke.

U toj crkvi se nalaze čestice (djelići) moći mučenika sv.Tripuna, koje je 1803.god. donio u Moskvu Petar I. Petrović Njegoš (1748-1830) - Sveti Petar Cetinjski  crnogorski vladar i mitropolit autokefalne crkve (od 1784 -1830), i utemeljitelj moderne Crne Gore.

   On je od Kotorskog biskupa Marka Antuna Gregorina, Kotoranina (1801.-1815.)dobio tri čestice moći sv.Tripuna i odnio ih u Moskvu. Dao ih je umjetniku zlataru Trifunu Dobryakovu, sa molbom da se svecu zaštitniku uradi dostojna srebrno-pozlačena relikvija. Relikviju je Trifun Dobryakov zatim predao caru Aleksandru I (1777-1825) koji je vladao Rusijom od  1801 god.i to za vrijeme domovinskog rata protiv Napoleona 1812 god., vjerujući da će sveti mučenik Tripun pomoći u odbrani od Napoleonove vojske koja je nadirala na Moskvu..Poslije poraza Napoleona i pobjede Ruske vojske, car je relikviju sv.Tripuna dao hramu sv.Tripuna u Naprudnom-Moskva.

Poslije oktobarske revolucije crkva je bila zatvorena, a sada je otvorena za blagdane,.U njoj postoji niz vrlo bogatih relikvija i ikona svetog Tripuna.

U Rusiji se sv Tripun slavi kao zaštitnik lovaca i ribolovaca.

LEGENDA O BIJELOM SOKOLU

U davna vremena služio je u carskom lovu mladi boljar-sokolar Trifun.Bila mu je povjerena ptica za lov carev ljubimac sokol.Dok su bili u lovu Trifun je vidio jednu lijepu plavu pticu te je zamolio cara da mu dopusti da pusti sokola kojeg je nosio na ruci, da je uhvati.Car mu je to dopustio, sokol je odletio za tom pticom i nije se više vratio.Car koji je strašno volio tog sokola rekao je Trifunu da je pronađe ili će mu odrubiti glavu.Trifun je sa velikim strahom otišao da traži sokola, ali ga nije mogao nigdje naći.Trećeg dana umoran od traženja legao je da se odmori i u očaju pomolio se sv.Tripunu da mu pomogne naći carevog sokola.Kad je zaspao u snu mu se pojavio sv.Tripun (mladić na konju sa sokolom u ruci), i  kazao mu gdje može naći carevog sokola.Probudio se i odmah je otišao na to mjesto i tamo stvarno našao carevog sokola.

Sav sretan se sa sokolom vratio caru i ispričao što mu se dogodilo.Na mjestu gdje mu se u snu obratio sv.Tripun spasivši mu život, sokolar je dao izgraditi crkvu u čast sv.Tripunu.