Dvadeseti, jubilarni, Božićni koncert u Baru

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 22. prosinca 2019. - 8:51
Autor: 

Sinoć je u Domu kulture u Baru održan dvadeseti, jubilarni koncert, koji tradicionalno uoči katoličkog Božića organizuju tri barske nevladine organizacije: Hrvatsko kulturno društvo “Sveti Jeronim”, “Zupci Production” i Udruženje građana “Šestani”.Nastupio je Mješoviti zbor “Camerata Vocale” iz Splita, pod rukovodstvom dirigentice dr Sare Dodig Baučić.

Mješoviti zbor “Camerata Vocale” je nastao prošle godine, a proistekao je iz, takođe sjajnog, i više puta nagrađivanog ansambla “Skola Kantorum”. Za kratko vrijeme ovaj izvrsni hor uspio je osvojiti niz vrijednih nagrada na nacionalnim i međunarodnim horskim takmičenjima.

U Baru su se predstavili sa izuzetno zahtjevnim i raznolikim  programom visoko kvalitetne muzike, izvodeći ga na osam jezika. “Njegujemo raznolik repertoar, počev od sakralnih pjesama, svjetovnih, do popularnih žanrova. Kada je riječ o duhovnim pjesmama, u našem repertoaru zastupljene su kompozicije od Gregorijanike do savremenih skladatelja. Prošle godine smo na tu temu snimili naš prvi CD, koji je izdala Croatia records, tragom hrvatske pjevane baštine. Na njemu su zastupljene zaboravljene ili manje izvođene kompozicije”, kazala je nakon nastupa, za Radio Bar i Bar Info, dirigentica dr Sara Dodig Baučić, koja je istakla da je “Camerata Vocale”, svakog proljeća, organizator Međunarodnog festivala horske pjesme u Splitu “Sing in Split”. Ona je pozvala horove iz Crne Gore da im se pridruže, a o utiscima sa koncerta harizmatična voditeljka hora je kazala: “Izvanredno je bilo, publika je disala sa Zborom, a da nas je dobro prihvatila svjedoči i dugi pljesak koji smo dobili. Zaista smo uživali”.

Vladimir Marvučić i Ilija Vukotić, predstavnici nevladinih organizacija koje su organizatori svih dvadeset koncerata, prisjetili su se kako je započela ova svojevrsna kulturna misija.

“Dvadeset je godina prošlo, od kada je grupa entuzijasta, pomalo ljubomorna  na Podgoricu, Kotor, Tivat, koji su imali slične koncerte, poželjela da i mi u Baru organizujemo ovakve božićne događaje, te da naš grad bude zastupljen na božićnoj koncertnoj mapi Crne Gore. U proteklih devetnaest godina na brojnim scenskim prostorima u našem gradu nastupili su sjajni horovi, klape, orkestri i ansambli, najprije iz Crne Gore, a zatim su nam u goste dolazili muzički umjetnici iz Zagreba, Tuhelja, Splita, Solina, Hvara, Korčule, Dubrovnika… Bilo je divnih koncerata i moramo se zahvaliti svima koji su nas podržali da istrajemo sa organizacijom ovakvog  događaja, na kojima uvijek doživimo nezaboravne muzičke trenutke. Posebno bih se zahvalio gđi Branki Bezić Filipović, voditeljici podružnice Hrvatske matice iseljenika u Splitu, koja je mnoge od ovih sjajnih ansambala, uključujući i ovaj večeras, dovela na ove prostore, nepovratno obogaćujući muzičku istoriju Bara i Boke”, kazao je Vladimir Marvučić.

Ilija Vukotić, predsjednik NVO “Zupci Production” istakao je da su tradicionalni božićni koncerti u organizaciji tri domicilne NVO nastale iz velikog osjećaja pripadnosti  Baru.

“Željeli smo da promovišemo naš grad, da ga dopunimo kulturno i na svakom drugom nivou, kao što to radimo i sa svim drugim projektima koje realizujemo”, kazao je Vukotić, koji je prokomentarisao i prisustvo pripadnika sve tri konfesije na svakom koncertu. “To nam je posebno drago, ali to priliči Baru, gradu u kojoj smo oduvijek svi zajedno složno živjeli”, istakao je Ilija Vukotić.

Generalni donator dvadesetog Božićnog koncerta u Baru bio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a podržali su ga i Opština Bar, Nadbiskupski ordinarijat i Kulturni centar Bar, kao pokrovitelji, i brojne druge institucije i privrednici: Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore-Tivat, Komunalno preduzeće Tivat, Hrvatska građanska inicijativa Tivat, Opština Tivat, “Ledo” Crna Gora-Podgorica, “Barska plovidba” AD-Bar, AD “Marina”-Bar, Turistička organizacija Bar, kompanija “Bartrejd”, Muzička škola Bar, kao i niz pojedinaca-donatora.

Sala Doma kulture bila je ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta, a koncertu su prisustvovali i msgr. Rok Đonlešaj – Nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije, glavni barski imam Muidin Miljaimi, potpredsjednik Opštine Bar Radomir Novaković Cakan i glavni menadžer Ćazim Alković, direktor Kulturnog centra Erol Marunović, poslanik HGI Adrijan Vuksanović, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić , časne sestre Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, te brojni predstavnici medija, kulture, sporta, prosvjete, zdravstva…

Izvor: barinfo.me