FOS priča: "Ova Vlada neće biti rušena bilo čime"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. studenog 2017. - 10:41
Autor: 

Iako su usvajanje Zakona o planiranju i uređenju prostora, te nezadovoljstvo manjinskih stranaka zbog nepoštovanja određenih tačaka koalicionog sporazuma doveli do mimoilaženja u vladajućoj koaliciji, stranke na vlasti za FOS tvrde da stabilnost Vlade nije ugrožena.

Za Miodraga Radunovića, šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, nema „neslaganja koalicionih partnera“ koja mogu uticati na stabilnost Vlade.

Kaže da je prirodno, a da je toga bilo i u svim ranijim koalicionim vladama, da se partneri zalažu za svoje ciljeve, i da je to jedan od osnovnih principa vlade.

„Dugogodišnje iskustvo u koalicionim vladama sa sadašnjim partnerima je garancija da niko od njih neće napraviti bilo kakav korak koji bi ugrozio stabilnost države ili funkcionisanje ukupnog sistema. To što vi sad nazivate neslaganjima, sitnica je u odnosu na ono što su radili neki raniji koalicioni partneri DPS-a, koji su zbog svojih interesa i političkih ambicija zaustavljali neke važne razvojne projekte i kroz šurovanje sa opozicijom usvajali zakone koji su podrivali funkcionisanje države. Razlike su tu da bi se prevazilazile i da bi se dogovorom došlo do najboljih rješenja za državu i građane, a ne za bilo koju političku partiju ili pojedinca“ smatra Radunović.

I za Adrijana Vuksanovića, iz Hrvatske građanske inicijative, nema opasnosti po stabilnost parlamentarne većine.

„Različitosti u stavovima koje ste naveli govori da se naša koalicija temelji na zdravim relacijama i demantira one koji nas žele kvalifikovati kao subjekte bez stava i integriteta. Zbog toga smatram da je Vlada stabilna. To svojstvo crpi i iz dobrih rezultata koje je ostvarila u proteklih godinu dana“, kazao je Vuksanović za FOS.

Na pitanje da li na stabilnost Vlade više utiču neslaganja unutar vladajuće koalicije ili pak dešavanja u opoziciji i njihov eventualni povratak u Parlament, tj. dogovor o zajedničkom djelovanju, Radunović i Vuksanović navode da ne utiče ni jedna od navedenih stvari.

„Ne ruši je ni jedno ni drugo. Nema neslaganja, ima pluralizma, uz kontinuiranu posvećenost progresu našeg društva. Mi se ne bojimo dijaloga i smatramo pohvalnim povratak opozicionih kolega u Parlament. Sada nakon godinu dana od kada su bojkotovali rad Skupštine, očigledno je da se radilo o bezuspješnoj akciji koja je samo dodatno oslabila njihove pozicije“, istakao je Vuksanović.

Radunović napominje da „ova Vlada neće biti 'rušena' bilo čime“, i dodaje: „Kao što sam već rekao, određena različita viđenja izazova u vladajućoj koaliciji nijesu takva da mogu narušiti stabilnost Vlade. Što se povratka opozicije u Parlament tiče, to je jedino racionalno rješenje za probleme u kojima su se našli, isključivo zbog sopstvene političke kratkovidosti. Samo povratkom u institucije je moguće pokrenuti dijalog i naći rješenja za ono što opozicija smatra problematičnim.“