HDZ u EP: Nikakvo dovođenje u pitanje crnogorske nacije nije prihvatljivo

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 07. rujna 2021. - 17:37

Delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) / Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu u utorak je osudila incidente vezane za ustoličenje mitropolita SPC Joanikija, naglasivši kako dovođenje u pitanje postojanja crnogorske nacije nije prihvatljivo.

Osuđujemo sve incidente koji su se vezano uz ustoličenje mitropolita SPC Joanikija dogodili u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, duhovnom i kulturnom sjedištu Crne Gore, saopštila je delegacija HDZ/EPP, izrazivši zabrinutost zbog cjelokupne situacije I činjenice da je u incidentima porijeđeno nekoliko desetina osoba.

U saopštenju se naglašava kako nikakvo dovođenje u pitanja postojanja crnogorske nacije i njene samobitnosti nije prihvatljivo jer Crna Gora ima dugu istiriju samostalnosti i suživota pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih grupa na svojoj teritoriji, što se mora nastaviti.

Delegacija ističe kako su antievropske političke snage u Crnoj Gori ugrozile poštovanje ljudskih prava, zbog čega su nužni reformski procesi na koje Evropski parlament učestalo poziva.

“Pri tome posebno ističemo važnost zaštite prava hrvatskog naroda koji njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori”, stoji u saopštenju u kojem se crnogorska vlada poziva da uloži veće napore u cilju smirivanje tenzija, kako bi Crna Gora uspješno nastavila svoj evropski put.

Crna Gora samostalna je država, članica Vijeća Evrope, država kandidatkinja za pristupanje Evropskoj uniji, ali, kako oni navode, isto tako i potpisnica brojnih međunarodnopravnih propisa o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i stoga bi trebalo da zaštiti temeljna prava svojih građana na slobodu govora, slobodu mirnog okupljanja i slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, zaključuje se u saopštenju.

 Izvor: portalanalitika.me