HGI iz Tivta poručila: Interese Hrvata najbolje će zastupati njihov predstavnik

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 23. rujna 2016. - 21:50
Autor: 

Hrvati samo preko svog predstavnika u parlamentu mogu na najbolji način ostvariti svoje interese, poručeno je sa konvencije Hrvatske građanske inicijative HGI u Tivtu.
Nosilac liste te stranke na parlamentarnim izborima, Adrijan Vuksanović, kazao je da je HGI tri godine prije referenduma u svoj program smo unijela zalaganje za nezavisnost Crne Gore i evroatlanske integracije.
Kako je naveo, njihova ideja je prije deset godina doživjela trijumf i danas Crna Gora živi svoju nezavisnost.
"Naša hrabrost pokazana je i 90-ih godina. Kada je crnogorsko nacionalno biće bilo ugroženo, mi smo ga branili, kada je ideja crnogorske nezavisnosti bila u manjini, mi smo bili dio te manjine i trpjeli s njom. Prije deset godina ta manjina je postala većina. Bili smo i jesmo avangarda“, poručio je Vuksanović.
Prema njegovim riječima, u HGI su hrabri i danas, kada samostalno nastupaju na predstojećim izborima.
"Iako najmanja stranka, idemo na ovu političku utakmicu bez koaliranja i kalkuliranja. Siguran sam da nam hrabrosti neće manjkati za sve buduće izazove koji nam predstoje“, kazao je Vuksanović.
On je ocijenio da svaka nacionalna manjina u Crnoj Gori treba da ima svoje predstavnike u Skupštini, pa i Hrvati.
"Vi ste svjesni da Hrvati samo preko svog predstavnika u parlamentu mogu na najbolji način ostvariti svoje interese. Ne može nas bilo ko bolje razumjeti od nas samih“, naglasio je Vuksanović.
Predsjednica HGI Marija Vučinović kazala je da je HGI, zahvaljujući svojim predstavnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, uspjela značajno da unaprijedi i afirmiše hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori.
Ona je naglasila da niko ne može dovoditi u sumnju lojalnost Hrvata Crnoj Gori, jer ona je neupitna.
"Kao pripadnici hrvatskog naroda trebamo biti ponosni na to što jesmo, kao što smo i ponosni na to gdje jesmo. Ali, da bismo i dalje čuvali svoj identitet i stoljećima dugu tradiciju i kulturu, moramo biti svjesni da samo u zajedništvu i slozi možemo trajati i zajedno sa našim sugrađanima neovisno o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti jačati građansku i prosperitetnu crnu goru“, navela je Vučinović.
Ona je pozvala sve Hrvate da shvate značaj predstojećih izbora.
"Jer samo preko našeg legitimnog predstavnika u najvišem zakonodavnom domu, imamo garanciju da će naša prava biti ostvarena, a naš identitet sačuvan“, kazala je Vučinović.