Kazalište u doba korone: Održana online predstava “Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi”

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 09. ožujka 2021. - 10:33

Amatersko kazalište Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, u skladu s izvanrednom situacijom, te mjerama donijetim od strane Vlade Crne Gore u cilju suzbijanja širenja koronavirusa Covid 19, odlučilo je da svojoj publici predstavi svoju posljednju predstavu putem interneta i kanala društvenih mreža.

U ovom vremenu pandemije kazalište je djelovalo u otežanim uvjetima, poštujući sve donesene mjere, ali kako energija ne posustaje u redovima Kazališta, odlučeno je prilagoditi se novoj situaciji i pronaći optimalna rješenja i za rad i za predstavljanje publici.

Podsjetimo se – premijera kazališne predstave “Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi” uspješno je održana 19. 2. 2020. godine u Centru za kulturu Tivat, a odmah nakon toga kazalište je s istom predstavom sudjelovalo na Danima hrvatskog pučkog  teatra u Hercegovcu, gdje je predstava također doživjela ogroman uspjeh uz pohvale kazališnog kritičara Anta Bilića, kao i publike.

Uslijed pandemije koronavirusom dalji planirani nastupi u Travniku i Zadru morali su biti otkazani, a Kazalište je svoje aktivnosti usmjerilo na rad putem online sastanaka i individualnih proba glumaca te usavršavanje putem online seminara.

Povezivanje digitalnim putem u radu kazališta je težak izazov jer glumci opstaju upravo kroz neposredan način rada i zajedništvo koje stvara snagu jedne predstave.

Ipak ovi mladi glumci, skupa s kompletnim tehničkim osobljem i koordinatoricom projekta održali su se i uspjeli, pored konstantnih mjera izolacija uslijed kovid oboljenja i kontakata, pronaći trenutak za snimanje i održavanje online predstave, kako ne bi zatvorili vrata svojoj publici.

Online predstava “Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi” održana je putem YouTube kanala Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, online 8. 3. 2021. godine s početkom u 18:00 h uz pokroviteljstvo Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Centra za kulturu Tivat.

Amatersko kazalište HNV-a posebnu zahvalnost upućuje svojim financijerima – Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, koji su uvijek uz njih kao financijska potpora, a u ovom vremenu i kao moralna. Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore tokom realizacije kompletnog projekta izlazio je u susret Kazalištu uz ogromno razumijevanje situacije i prihvaćanje neophodnosti uvođenja promjena u samom planu rada.

Također, tu je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore na čelu s predsjednikom Zvonimirom Dekovićem, i Centar za kulturu Tivat, na čelu sa direktorom Nevenom Staničićem, koji daju ogromnu potporu u organizacijskom dijelu i s kojima se uvijek nadiđu svi nastali problemi kazališta.

Mnogo toga je potrebno za uspješan rad kazališta, a u ovom trenutku kazalištu nedostaje samo povoljna epidemiološka situacija. Naime, tu su pored  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Centra za kulturu Tivat i ekipa tehničkog osoblja, talentiranih glumaca, predanih ovom pozivu, mediji i vjerna publika kao najbolja motivacija.

Dakle ova mlada, razigrana, talentirana i neizmjerno simpatična kazališna grupa i dalje je s nama i priprema nam nove projekte!

Link na koji možete pogledati predstavu:

https://www.youtube.com/watch?v=PtcIQhknwCU&t=2342s

 

Dijana Milošević