Marić pokrenuo nakon više decenija proceduru sanacije PSS

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 16. lipnja 2018. - 17:15

Nakon veoma dugog perioda na tivatskom aerodromu su krenuli u proceduru sanacije poletno-sletne staze (PSS) što je i najvažniji resurs i osnovno sredstvo za rad svakog aerodroma. Inicijativu je pokrenuo direktor te vazdušne luke, Radovan Marić odmah nakon dolaska na mjesto direktora prije godinu.
"Od prvog dana mog dolaska na Aerodrom Tivat, kao apsolutni prioritet postavio sam za cilj da poletno-sletna staza i ostale manevarske površine obezbjede maksimalnu sigurnost u funkcionisanju vazdušnog saobraćaja. Svakako da ta 2,5 km betonsko-asfaltne površine koja bukvalno predstavaljaju 'prozor u svijet' Crnoj Gori, nijesu od svih relevantnih subjekata tretirana na pravi način. I ranije sam naglašavao da je Crna Gora, dominantno, vazdušna destinacija. Upravo zbog toga je od strateškog značaja za našu državu da taj segment aerodromske infrastrukture bude apsolutno siguran. Naravno, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, kao nadzorni i stručni organ, je dala prikaz stanja i smjernice, te je izvršni menadžment, u skladu s tim, pored ostalog, formirao komisiju za sanaciju, na čijem je čelu direktor tivatskog aerodroma", kazao je Marić.
Komisija na čijem je čelu Marić uradila je smjernice. Prva faza je realizovana jer je urađeno projektno rješenje što je podloga za plan sancije, nakon toga uslijediće tenderska procedura i izbor izvođača za taj posao.
Da li je sanacija PSS-a dovoljna ili je neophodna generalna rekonstrukcija?
Za procijenjeni obim saobraćaja u tekućoj godini, planirana sanacij a će zadovolj iti sve elemente sigurnosti. Međutim, u sklopu sertifikacije Aerodroma Tivat i određenih neusaglašenosti, prepoznatih od Agencije za civilno vazduhoplovstvo, u periodu pred nama neophodno je planirati i generalnu rekonstrukciju svih manevarskih površina, uključujući i PSS. Izvršni menadžment i to prepoznao i već su određene aktivnosti na tom planu sprovedene i formirana komisija tako da će nakon interventne sanacije uslijediti rekonstrukcija poletno-sletne staze.
Na mjesto direktora Aerodroma Tivat došli ste na predlog Hrvatske građanske inicijative. Znači li to da je ta politička partija napravila dobar izbor birajući profesionalnog pilota, nekog ko prije drugih može prepoznati prioritete na aerodromu?
Politici, otkako sam na aerodromu nema mjesta, funkciju sam shvatio kranje odgovorno. Kao dugogodišnji vojni pilot i instruktor letenja u obavezi sam prepoznati prioritete aerodroma, bilo da se radi o vojnom, mješovitom ili civilnom. U konkretnom slučaju, kada imamo aerodrom kroz koji će, već ove godine, proći preko million i dvjesta hiljada putnika, sletjeti i poletjeti nekoliko hiljada aviona, sigurnost avio-saobraćaja ima posebnu težinu. Tako da je na drugima da procijene da li je HGI napravila dobar izbor.
S obzirom da ste profesionalni pilot možete procijeniti pistu jer ste na bezbroj pista sletjeli i poletjeli?
Kao pilot sa nekoliko hiljada polijetanja i slijetanja veoma dobro znam šta su manevarske površine i pista. Od prvog dana dolaska na aerodorm ponavljam ono što bi svi trebalo u sistemu da shvate da je sanacija piste apsolutno prioritet svih prioriteta jer kad se operacija slijetanja ili polijetanja odradi bezbjedno i sigurno urađen je ogroman dio posla. I prosto je neshvatljivo da se u proteklih nekoliko decenija nije prišlo tom poslu.
Kao vojni pilot, imali ste priliku da cijelu Crnu Goru vidite iz jedne drugačije perspektive. Odakle je ljepša, iz vazduha ili sa zemlje?
"Kada bi resorno ministarstvo omogućilo svakom polumaturantu panoramski let iznad Crne Gore, umjesto uobičajene ekskurzije, mislim da bi pitanje patriotizma i ljubavi prema domovini bilo zauvijek riješeno. Ako sam ja, neko ko nije rođen u ovoj zemlji, lebdeći iznad Lovćena i uživajući u beskrajnoj ljepoti prizora doživio Crnu Goru kao svoju, ne vidim zašto se ta ljepota ne bi usadila i u čista dječija srca", kazao je Marić ističući da je kao etnički Hrvat rođen u Vojvodini, a najveći dio života proveo u Crnoj Gori.
On je podsjetio da je u decembru 1999. godine, nakon NATO intervencije, bio jedini vojni pilot koji je odbio da na svoj helikopter stavi naoružanje, kao i pripremno naređenje za borbeno dejstvo usmjereno ka policiji Crne Gore.
„Prije svega kao čovjek, a onda i kao oficir bivše SFRJ, nikada sebi ne bih dozvolio da postupim na način koji nije primjeren ljudskom i profesionalnom dostojanstvu. Živim u Crnoj Gori, u kojoj sam osnovao porodicu, moja djeca su ovdje rođena, i ja, iako rođen u susjednoj državi, nemam rezervnu domovinu.
Prirodne ljepote Crne Gore prepoznaju brojni gosti što potvrđuju brojke na aerodromu, koje se iz godine u godinu povećavaju. Kako komentarišete najave da se ove godine očekuje više od milion i 200.000 putnika?
"Ovom regionu je samo nebo granica u smislu valorizacije turističkih resursa jer nestvarno koliko imamo dobre potencijale za razvoj turističke industrije i u to se svakodnevno sve više i više uvjeravamo. I Aerodorm Tivat je jedna karika u tom segmentu, znači turističke industrije Crne Gore i aerodorm je dužan da pruži maksimum u kvalitetu usluge. U odnosu na isti period prošle godine porast broja putnika je skoro 15 posto. U istom periodu ove godine od 1. januara do 12. juna prihvaćeno je i otpremljeno 264.125, a broj aviona je 1770, povećan za oko 13 posto u odnosu na lani. Najave za ovu sezonu su veoma dobre, čak bolje od planiranih.
Bilježimo rast za letove ka skandinavskim zemljama, Izraelu, Njemačkoj, Poljskoj... Nacionalna kompanija Mon- tenegroerlajnz najavljuje povećan broj letova prema Zapadnoj Evropi i Skandinaviji otvarajući nove destinacije kao što su Lajpcig, Minhen, Štutgard , Vinsk, Katovice, Ajnthoven, Nočeping, Nant i Baku", istakao je Marić.