Miljenko Jergović dobitnik Njegoševe nagrade za 2015. godinu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 25. rujna 2015. - 8:42
Autor: 

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade je na današnjem zasijedanju održanom na Cetinju donio odluku da se Njegoševa nagrada za 2015.godinu dodijeli Miljenku Jergoviću, književniku iz Hrvatske, za roman Rod, objavljen 2013.godine u Zagrebu.

U dosadašnjem radu Žiri je raspravljao o 17 predloga koje su kandidovali selektori iz: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor za dodjelu ovog uglednog međunarodnog priznanja.

U skladu sa poslovnikom o radu, Žiri je nakon svođenja liste i uzeg izbora, u koji su ušli: Miljenko Jergović, David Albahari i Dimitar Baševski, tajnim glasanjem, velikom većinom glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli književniku iz Hrvatske Miljenku Jergoviću.

Prema mišljenju Žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslovenske dramatične sukobe sudbine i tragedije. Njegov je opus naš opus s kraja XX vijeka, opus jedne dezintegracije koja prirodno stremi ka duhovnoj reintegraciji i katarsi. Jergovićev rod jeste katarza pripadnosti kroz njeno problematizovanje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju. Zato njegov roman Rod dekonstruiše koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslovenskim područjima”.

 

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donio je Međunarodni Žiri u sastavu istaknutih književnika i naučnika iz sedam zemalja regiona: akademik Zdenko Lešić (Bosna i Hercegovina), prof. dr sc Svetlozar Igov (Bugarska), akademik Katica Ćulavkova (Makedonija), prof. dr. Aleš Debeljak (Slovenija), prof. Filip David (Srbija), akademik Sreten Perović (Crna Gora) i predsjednik Vlaho Bogišić (Hrvatska).

Njegoševu nagradu uručuje predsjednik Crne Gore na Cetinju.