Ministar Kovač: Hrvatska će brzo ratificirati sporazum o ulasku Crne Gore u NATO

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 19. veljače 2016. - 16:00
Autor: 

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je u petak u Podgorici, nakon razgovora sa svojim domaćinom, crnogorskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Igorom Lukšićem, kako je Hrvatskoj stalo do toga da Crna Gora napreduje na putu prema članstvu u Savezu i dodao da će među prvima ratificirati njen ulazak u NATO, što će u svakom slučaju, kako je kazao, doprinijeti jačanju stabilnosti i sigurnosti na prostoru jugoistočne Europe.

„To je važno za Crnu Goru, ali i za susjedne države, jer bez sigurnosti i stabilnosti nema održivog gospodarskog i društvenog napretka, to je preduvjet“, naveo je ministar Kovač i dodao da Crna Gora može računati na potporu Hrvatske na putu ka EU. „Želimo nastaviti razvijati s Crnom Gorom gospodarske odnose, kao i nastavak razgovora o Jadransko-jonskoj autocesti, to je u interesu obje države i njihovih turističkih industrija“, pojasnio je ministar Kovač.

Bez obzira na još neriješeno pitanje Prevlake bilateralni odnosi mogu, kako smatra ministar Kovač, služiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa. „To što još nismo utvrdili granicu nije ništa neobično, ima dosta država na svijetu koje nisu utvrdile svoje granice, ali normalno koegzistiraju, kohabitiraju što je slučaj i Hrvatske i Crne Gore“, kazao je ministar Kovač.

On je najavio da će uskoro imati bilateralne političke konzultacije i u okviru njih će biti riječi i o tome. „Pokušat ćemo utvrditi granicu bilateralno, razgovorima, pregovorima, dogovorima, ako ne uspijemo, naći ćemo rješenja na međunarodnim instancama. Najvažnije je da imamo dobru volju da u interesu građana rješavamo probleme, a da građani ne trpe zbog neutvrđenosti granice“, objasnio je ministar Kovač.

Crnogorski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Igor Lukšić je kazao da se sa svojim kolegom Kovačem suglasio da je važno da o pitanju razgraničenja razgovaraju otvoreno, konstruktivno i u prijateljskoj atmosferi, dodajući da će ono što bude najpragmatičnije obje strane biti spremne prihvatiti. „Ako možemo to pitanje riješiti kroz bilateralni vid komunikacije, sjajno, ukoliko stavovi budu nedovoljno podudarni, dogovorit ćemo se na koji način da se to pokrene na međunarodnim instancama“, poručio je ministar Lukšić. Prema njegovim riječima, to ne treba opterećivati dvije države, već ih motivirati da odnosi budu što konstruktivniji.

Ministar Lukšić je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je naveo, snažne podrške Hrvatske koju ona daje Crnoj Gori na njenom europskom i euroatlantskom putu, kao i činjenicom da je ministar Kovač posjetio Crnu Goru već u prvim tjednima svog stupanja na dužnost, što pokazuje, kako je istaknuo, odnos prema politici dobrosusjedstva i zainteresiranost da se takvi odnosi i dalje unapređuju.

Ministar Miro Kovač, na upit novinara koliko su sigurna istraživanja ugljikovodika u podmorju u Hrvatskoj, rekao da hrvatska vlada vodi računa o zaštiti okoliša i da je to visoko na listi hrvatskih prioriteta. “Što se tiče istraživanja ugljikovodika, to je trenutačno ad acta, jer su se mogući investitori povukli“, precizirao je ministar Kovač.

Hrvatski šef diplomacije se tijekom jednodnevnog posjeta Crnoj Gori sastao i s predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.  Ministar Kovač će posjetiti i Cetinje, Kotor i Donju Lastvu te se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice.

Izjava ministra Kovača nakon održanih susreta s crnogorskim dužnosnicima.

Audio: 
Ministar vanjskih i europskih poslova RH Miro Kovač