Miraš Martinović dobitnik Godišnje nagrade "Komune"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. travnja 2024. - 10:00

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa "Komuna" za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2023 godinu je Miraš Martinović.

U obrazloženju odluke stoji kako je Martinović jedan od najautentičnijih savremenih crnogorskih pisaca, Član DANU - Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Odluku je donio tročlani stručni žiri za dodjelu nagrade u sastavu:: Dragan Mitov Đurović (predsjednik) i Darko Drljević i Braho Adrović (članovi). 

Martinović je između ostalih objavio romane "Jeretik", "Vavilonski mudraci", "Poslednji Eshilov dan", "Harfistkinja iz Ura", te roman o Njegošu "Drugoga sunca luče", knjige priča "Povatak u Aleksandriju", "Glasovi" i roman "Teuta kraljica Ilira".

Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to posthumno Ibrahimu Ibru Rekoviću, slikaru, publicisti i nekadašnjem društvenom i kulturnom radniku koji je cio svoj život posvetioradu na očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Plava i Gusinja, pokazujući time da upravo te specifičnosti i autentičnosti čine najveće bogatsvo i vrijednost multikuturne Crne Gore.

Žiri je takođe odlučio da Specijalnu plaketu dobije Marijan Mašo Miljić, književnik, književni kritičar, istoričar, publicista i esejista koji već decenijama bogati crnogorsku stvaralačku misiju. 

Plaketa "Komuna" po odluci žirija pripala je Fondaciji "Sveti Petar Cetinjski", koja je osnovana 1999.godine od sto i više intelektualaca, akademika, književnika, publicista, istoričara i mladih stvaraoca s ciljem da radi na afirmaciji i jačanju kulturno- istorijskog i državotvornog karaktera, očuvanja kulturne baštine, razvoja i nasljeđa Crne Gore.

Datum organizovanja svečanosti povodom dodjele nagrade i plaketa "Komuna" biće naknadno saopšten.

Izvor: portalanalitika.me